<Hit 158 of 1419

>

O Mane!
We gaan niét naar den Rijn! We mogen ons reis laten varen. De kerel die inlichtingen geeft in de statie had zich vergist: de kaartjes voor de rondreis Cobl[enz] - Heidelberg - Straatsburg kosten niet 35 fr., maar wel 48.70 fr. En we mogen daarmeê op geen stoomboot!
Dus, weeral een droom dien we mogen in slaap wiegen. Sujah, sujah kindekijn...
Maar... een andere droom is opgerezen. En — "al zeg 'k het zelf" — ditmaal heb ik een geniaal idee gehad. Voor den vierden of vijden keer veranderen we heel-en-al ons uitvluchtje. Ziehier "l'ordre & la marche du cortège"
Zaterdag 8 Aug[ustus]: 's namiddags, blijde intrede van onzen Mane in de bekoorlike stad Brussel. Muziek, redevoeringen, Moezelwijn, enz. enz.
Zondag 9 Aug[ustus]: dag in Brussel. We hebben dorst.
Maandag 10 Aug[ustus]: slapen, eten, drinken. Mane leest zijn laatste gewrochten. Om 7.7 u 's avonds, vertrek uit Brussel.
Leo weent in mijn "gileei".[*]
Dinsdag 11 Aug[ustus]: aankomst te Luzern om 2 u. 's namidd[ags]. (!)
Van 11 Aug[ustus] tot 18 of 19: bezoeken Luzern (de bruggen, den Leeuw, kerk, Gütsch, enz.) We varen heel het 4-Woudsteden-meer door. Trein van Flülen tot Amsteg (éen uur). Te voet van Amsteg naar Göschenen, door het Reussdal (colossaal, co-los-saaal!!) Door de Schöllenen naar Andermatt (St Gothard), Hospenthal, en van daar opgetrokken naar de Furca (2436 m. [2] hoog.) We bibberen van de kou, en spelen "raaizeboentje"[1] op de sneeuw. We dalen af naar den Rhongletscher. Door den bergpas van den Grimsel naar het hospice, in de eenzaamheid en de stilte der ijsvelden! Van daar, langs wilde en woeste landschappen (Todtensee), tot den Handeck-waterval, en naar Meiringen. Van Meiringen naar den Rosenlaui-Gletscher, Reichenbach-watervallen, Groote-Scheideck (1935 m), Grindelwald-Gletscher, Kleine-Scheideck, Lauterbrunnen (Staubbach-waterval, 300 m. hoog), we zijn nu juist voor de Jungfrau. Naar Interlaken. Brienzer-See doorvaren (in een bootje misschien). Giessbach-watervallen. Brienz. Door de bergengte van den Brünig naar Alpnach. En, om te eindigen, den Pilatus bestijgen! (2123 m., schooner panorama dan van den Rigi). Weer naar Luzern, en dan rusten we nog twee dagen uit in Brussel.
Volgens mijn gedetailleerd plan kunnen we dat aflappen in 7 dagen. En we moeten maar den 9den dag weêrkomen! Dus, hebben we meer dan één dag te besteden aan "invallende ideeën".
Kosten: Brussel - Luzern (IIIe klas) en Luz[ern] - Brussel:
36 fr. (ditmaal vergis 'k me niet)
Doorvaart van 4-Waldstätter-See: 2.30
[Doorvaart van] Brienzer-See: 1.00
Trein van Flülen tot Amsteg: ? (14 km.) (één fr. ten hoogste)
Blijft 60 fr., dus 7.50 fr. per dag, voor eten, drinken en slapen! (we moeten niet betalen voor de merkwaardigheden die we zullen zien, geen gidsen noodig gelijk we zouden moeten doen in de Rijnsteden).
We bezoeken het schoonste deel van Zwitserland (ik heb die reis reeds gedaan tot aan den Rhongletscher, maar dan trok ik den Rhon af tot Genève).
Ik geloof niet dat we 7.50 fr. per dag zullen uitgeven. Dan verlengen we nog ons reis. Soms zullen we moeten ons eten en een flesch "Klaren" of Kirsch voor een heelen dag meenemen: op de ijszeeën vindt men geen kroegen aan alle hoeken.
Ge hoeft alleen meê te nemen: éen paar kousen, éen hemd, twee [3] kraagjes, zakdoeken, een overjas, een foulard, zeer goede schoenen aan de pooten en honderd fr. Kunt ge geen flanellen hemd dragen (lijk ik)? dan hebt ge geen kraagjes noodig, en dat is gemakkelijker voor slapen, zweeten, enz.
Ik heb hier een grooten reiszak om op den rug te dragen. Van Brussel zullen we meênemen: zeep, borsteltje, kam, sigaren, pijp, tabak, sigaretten, een regenscherm, den Bädeker.
En dan, evohé!! ....
't Is aangenomen met algemeene stemmen? Schrijf me dan spoedig om welk uur ge zaterdag a.s. afkomt.
Houwe, ik schud u handen en voeten.
[[In plaats van een handtekening van Vermeylen staat er een varkentje met bergstokken getekend, dat een zonsopgang in de bergen bewondert.]]
P[ost Scriptum]Georg Dwelsh[auvers] vraagt inlichtingen over l'Assoc[iation pour] l'Art. Zal hij daar een publiek hebben, is het een openbare voordracht, wanneer moet ze gegeven worden (hij zal in Antw[erpen] zijn rond 7 Sept.), enz. enz.[2]

Annotations

[*] 'Gileei': dialect voor 'gilet'.
[1] 'Raaizeboentje': Brussels voor 'glijbaan'.
[2] De Association pour l'Art begon pas te functioneren vanaf 1892. Zie brief 85, noot 4 en noot 7.

Register

Name - person

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Dwelshauvers, Georges (° Brussel, 1866-09-06 - ✝ Parijs ?/?/, 1937)

Filosoof.

Broer van Jacques Dwelshauvers. Studeerde aan de ULB. Verbleef lange tijd in Duitsland waar hij leerling was van W. Wundt (deed o.m. filosofie aan de universiteit van Heidelberg van april 1891 tot het eind van het zomersemester). Werd in 1892 te Brussel speciaal doctor in de wijsbegeerte met zijn thesis Les principes de l'idéalisme scientifique, nadat een eerste proefschrift Psychologie de l'apperception et recherches expérimentales sur l'attention. Essai de psychologie physiologique. gebaseerd op zijn onderzoekingen in het laboratorium voor experimentele psychologie van W. Wundt, op principiële gronden was geweigerd. Was achtereenvolgens hoogleraar aan de ULB (1893-1918), aan de Catalaanse Universiteit te Barcelona (1918-?) en aan het Institut Catholique te Parijs (vanaf 1925). Publiceerde studies over J. Lagneau, H. Bergson en F. Nietzsche. Interesseerde zich ook voor het toneel wat zich uitte in studies over H. Ibsen, een vertaling van Goethes Iphigenies (1903) en een bewerking van Lessings Nathan der Weise (opgevoerd in het Théâtre du Parc te Brussel, 1904); schreef zelf ook een drama Ino (1913), geïnspireerd op Oedipus koning van Sophocles.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Name - institute

Association Pour L'art, L' (° 1892 - ✝ 1893)

Antwerpse artistieke vereniging.

Trachtte in opvolging van L'Art Indépendant het streven van de Brusselse groep Les XX om de contemporaine kunstuitingen ingang te doen vinden, buiten de hoofdstad verder te zetten. Het inrichtend comité bestond uit Ch. Dumercy, M. Elskamp, G.Morren, G. Serigiers, H. van de Velde en, gedurende enkele maanden slechts, V. Compijn.

Er werden twee tentoonstellingen georganiseerd (één in 1892 en één in 1893), waar geheel in de geest van Les XX zowel kunst als kunstnijverheid (gleizen potten, tapijtontwerpen, plakkaten enz.) werd getoond. Tot de deelnemers aan de tentoonstellingen behoorden o.m. Th.van Rysselberghe, A. Bloch, G. Seurat, V. van Gogh, J. Toorop, W. Crane en H. van de Velde. Ook van de Japanner Hiroshighé werd werk geëxposeerd. Behalve tentoonstellingen richtte de Association, eens te meer zoals Les XX, ook voordrachten en concerten in.