<Hit 256 of 1419

>

Mane, godverdoeme!
Uw brief is erg verdrietig. Hier was reeds alles voorbereid voor ons vertrek van maandag, en mijn geniaal idee zit zoo vast in mijn hoofd! Ge kunt mijn ideaal niet omgooien. Ik lach nu niet weinig met de banale landschappen van Moezel en Rijn: mijn longen hebben de lucht der bergen noodig, en ik voel me aangetrokken naar dat land waar ik zoo'n gelukkige stonden beleefde. Ik moet weêr naar 't colossale van die natuur. Kortom, ditmaal kàn ik niet meer veranderen : wij moeten naar Zwitserland!
Laat zien, uwe argumenten:
  • 1) Ge zult eerst bezit nemen van uw schatten in den loop der a.s. week. Goed: ik zal u het reisgeld leenen.
  • 2) Waarom zouden we meer invallende ideeën hebben in Zw[itserland] dan aan den Rijn? We kunnen niets zien dan... landschappen, en daarvoor wordt niet betaald. We zullen ook de Temptacie niet hebben, gouden wijn met groengele weerschijnen binnen te gieten. Onder den weg zullen we meer dan éens niets anders kunnen drinken dan het melk der "alpages", en dat kost tien cent[iemen] den bak! Welke invall[ende] ideeën zouden ons wel komen bekoren? Ik zoek, en vind er maar éen: van tijd tot tijd een stuk weg op een muilezel aflappen! Dat zal ons toch geen schatten kosten.
  • 3) "Met 7.50 fr. p[er] dag kunt ge in Zwits[erland] niets uitrichten!"
    ! ! ! ! !
    Wel, kerel, vergeet ge dat ik ook in Zwits[erland] gereisd heb; en verleden jaar nog heeft mijn oudste broêr ons reis gedaan, [2] en dus weet ik wel wat we daar kunnen uitgeven. We moeten alles te voet afloopen, we moeten enkel betalen voor: slapen, eten en drinken. Van tijd tot tijd, een photographie. Ik heb hier de prijzen van verscheiden hôtels (de grootste niet, natuurl[ijk]) en die zijn niet hooger dan aan den Rijn. Georg Dw[elshauvers] zegde me nog eergisteren dat men min opdoet in Zw[itserland] dan in Duitschland, als men geen Engelschman is. Aan den Rijn zullen we veel moeten betalen voor stoomboot, trein, wijn, merkwaardigheden in de steden, enz. En we reizen daar op zoo een philisterachtige wijze. We zitten bijna steeds in een stoomboot of een trein; dat gelijkt zoo weinig op de groote tochten te voet, door die colossale natuur van Zwits[erland]! Als ik uw panorama van den Drachenfels met dat van den Rigi vergelijk!.......
  • 4) Laatste argument, en het zwaarste, ongelukkiglijk: gij hebt uw congé veranderd. Dat is de eenigste reden van zekere waarde.
    Maar kunt ge toch niets uitvinden om verlof te krijgen van 8 tot 26 ? Tracht het onmogelijke. Ik heb mijn Helvetië zoo diep in den geest vastgeankerd, dat alle Rijnzichten mij zouden doen schokschouderen.
Antwoord spoedig.
Pol van Gust

Register

Name - person

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Dwelshauvers, Georges (° Brussel, 1866-09-06 - ✝ Parijs ?/?/, 1937)

Filosoof.

Broer van Jacques Dwelshauvers. Studeerde aan de ULB. Verbleef lange tijd in Duitsland waar hij leerling was van W. Wundt (deed o.m. filosofie aan de universiteit van Heidelberg van april 1891 tot het eind van het zomersemester). Werd in 1892 te Brussel speciaal doctor in de wijsbegeerte met zijn thesis Les principes de l'idéalisme scientifique, nadat een eerste proefschrift Psychologie de l'apperception et recherches expérimentales sur l'attention. Essai de psychologie physiologique. gebaseerd op zijn onderzoekingen in het laboratorium voor experimentele psychologie van W. Wundt, op principiële gronden was geweigerd. Was achtereenvolgens hoogleraar aan de ULB (1893-1918), aan de Catalaanse Universiteit te Barcelona (1918-?) en aan het Institut Catholique te Parijs (vanaf 1925). Publiceerde studies over J. Lagneau, H. Bergson en F. Nietzsche. Interesseerde zich ook voor het toneel wat zich uitte in studies over H. Ibsen, een vertaling van Goethes Iphigenies (1903) en een bewerking van Lessings Nathan der Weise (opgevoerd in het Théâtre du Parc te Brussel, 1904); schreef zelf ook een drama Ino (1913), geïnspireerd op Oedipus koning van Sophocles.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Vermeylen, François Guillaume (° Brussel, 1851-02-23 - ✝ Brussel, 1911-08-24)

Halfbroer van o.a. August. Ongehuwd en aannemer van beroep.