<Hit 267 of 1419

>

[1]
Houwe Kerel,
Per express gezonden
Ik schrijf u hier reeds — omdat ik mijn ongeduld niet betoomen kan. Dank aan uw mandaat dat ik gisteravond bekomen heb, maar eerst dezen morgen heb kunnen ontvangen, heb ik om 12 u. in Keulen den trein kunnen nemen.
Morgen vroeg pak ik een der eerste treinen en snel naar Brussel — om u mijn roman te vertellen en de beide pooten te pletter te drukken. Je bent toch een kapitale kerel, hoor! Op u kan men torens bouwen. 'k Weet dat ge heel, heel boos op me zijt, maar dat zal voorbij gaan.
Ik kon u niet telegrafeeren, omdat ik geen geld meer had. Dat kost 2 M[ark] ten minste en ik had nog eenig pfenninge!
Waar we heen zullen? Dat zal uit onze welsprekende debatten blijken. Als ik u de 25 à 30 fr. die ik u in de laatste dagen gekost heb, en aan Cl[ara] heden nog 10 M[ark] (waarin zij ihre Miethe éérgisteren betalen moest!!) zal terug betaald hebben, zal me misschien nog... 50 fr. (?) overblijven.
Ik zal trachten iets uit te vinden om méér te hebben, maar wat? We zullen zien.
Laat me maar even eens uitslapen en dan ben ik voor 8 dagen uw man.
Nu gij 't weet, vergeet en vergeef dat ik naar Keulen ben geweest. 'k Heb haar misschien voor 't allerlaatst gezien en — [2] rechtuit 'k bemin haar.
Zoo'n onbaatzuchtig schepsel zag ik nooit, — u uitgezonderd — en wilt gij mij niet treurig maken vloek dan niet te veel op haar.
Ik heb in K[eulen] ook veel geleden; 'k had soms een gevoel als beten er 100 muggen aan mijn hart. — Zoo spoedig ik aankom in Antw[erpen] gaat dit p[er express] de post in, met aanduiding van de uur waarop ik morgen bij u ben. Ik schei er niet uit nu, voor u hartelijk de pollen geschud te hebben: zonder u had ik vandaag te kiezen gehad tusschen den Rijn of 't nachtverblijf. Want X komt dezen avond — dummerweise! — bij haar, uit Antwerpen! Ik heb niet in haar huis gelogeerd, altijd in een hôtel, de twee of 3 laatste malen alleen. Dus niet te veel beestigheden gedaan. Alle dagen gegeten voor 50 pf[ennig]! —
Adieu, tot Antwerpen!
Berlaar. 6 u. In een bui van Duitsche twijfelzucht.
Wenn du überhaupt noch mit mir gehen willst! — natürlich.
Vertrek uit Antw[erpen] 8,58
in Brussel 9,51
Verwacht ge me ?
Pol
Mane
Ik vind thuis uw brief. Ongelukkige! Mijn ouwe is onverbiddelijk, tot hier toe. Zal hoogstens 40 fr. overhebben, na schuldvereffening.
Tot morgen vroeg!

Annotations

[1] Eigenlijk 13 augustus, aangezien De Bom deze brief schreef op de dag nadat hij Vermeylens postwissel had ontvangen.

Register

Name - person

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Bom, Petrus De (° Antwerpen, 1825-11-27 - ✝ Antwerpen, 1907-12-26)

Vader van Emmanuel. Kleermaker. Gehuwd met Francisca Dirven op 27/04/1852.

Gaesch, Clara Joanna Maria (° Königsberg (Pruisen; thans Kalingrad, USSR), 1866-02-23 - ✝ – Antwerpen, 1895-03-14)

Cafézangeres.

Was ongehuwd en werkte tot 1891 in The Music Hall aan het Falconplein. Op het ogenblik dat ze een relatie had met Emmanuel de Bom, verwachtteze een kind, dat in 1895 een tijdlang bij De Boms zuster Jeanne werd opgenomen. Een zuster van Clara, Augusta, werkte ook als zangeres in de Statiestraat en zou in 1895 in Kopenhagen hebben verbleven. Clara's laatste adres was Dambruggestraat 85, Antwerpen.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.