<Resultaat 306 van 1419

>

Houwe!
Hoe is 't leven in Antwerpen? Spaar tien centiemen, en schrijf me eenige aufmunterende regels. Ik wil de gewoonte aannemen, u alle weken een brief te zenden. Maar ge moet me antwoorden.
Ik leef hier een allerbanaalst leven. Van vrouwen en andere wijven, geen spraak meer. Geen interessante samenspraak met Jacques. Niets gelezen. Me niet eens zatgezopen. Spleen. Ik ben boos en barsch. Ik wandel door een eentonig lange, eindelooze plein, waarover de regen zwabbert.
Men begint hier ook het artikel Simons te lezen...[1] en mij af te takelen. Die goeie flamingantjes! Men zwaait u eerst overdreven lof naar 't hoofd, ge zijt de schrijver der toekomst, "de rijkbegaafde dichter, die zooveel belooft", enz. Eens schrijft die rijkbegaafde jongeling een psychologische studie in den Spect[ator] of een naturalistische novelle in den N[ieuwen Gids].[2] De critiek vindt dat de rijkbegaafde jongeling toch wat beter werk zal kunnen uitrichten dan zijn voorgangers. Maar dan, op eens, groot geschreeuw: dat ketje, dat men wat aanprikkelde "omdat er toch iets in stak", zou nu over het lijf van zijn voorgangers willen heenstappan!!! En al de onmachtigen laten den jongen kerel schieten, want ze hebben gezien dat hij niet meer tot hun ras behoort.
Zoo is 't gebeurd met u. Ik dacht dat ze mij zouden gerust laten: ik heb nog niets geschreven & ben nog zeer onschadelijk. — Ik heb dus het recht verwonderd te zijn, als ik hoor dat men mij hier "zeer pretentieus" vindt, dat "Simons zich heeft laten mystifieeren door drie jonge flamingantjes" (Alfred de Smet), en dat onze vriend Lod[ewijk] De Raet [2] een artikel tegen Simons in den Flamingant van zondag a.s. zal plaatsen. [3] Ik heb niets meer ontvangen van Pol de Mont. Zou die ook boos op mij?? Ik schrijf hem morgen een kaart.
En Clara? Zijt ge nog altijd zoo dom als verleden week? Schrijft ge haar nog? Wat zijt ge gelukkig dat ge voor 't oogenblik geen centen hebt! (Ik ook niet — maar ik hoop iets te ontvangen rond den 15n, en zal u dan misschien geld kunnen leenen).
Gisteren was het de eerste repetitie van "Le Garde-ville à coulisse ou Les Débordements de Zuliette Crapulet". Ik hoop dat het zal goed afloopen. De vertooning zal gegeven worden den dinsdag 8 December. Ge komt dan naar Brussel. Na de vertooning, punch & zat-zooperij.[4] Ge zult kennis maken met Zulma (een naam voor een ghazel!), een jonge juffer die ons faro & lambik brengt, en waarmeê al de studenten die in de revue spelen ieverig flirteeren. Een heele geschiedenis die 'k u zal vertellen.
... Of ik u beide pooten druk! Of ik!
[[In plaats van de handtekening van Vermeylen staat een varkenssnuitje getekend.]

Annotations

[2] Allusie op Emmanuel de Bom, 'Onmachtig', in: De Nederlandsche spectator, nr. 35 (29 aug. 1891), p. 278-281 en Cyriel Buysse, 'De biezenstekker', in: De nieuwe gids, V, nr. 5 (1 juni 1890), p. 186-212.
[3] Niet gebeurd.
[4] De vertoning vond plaats op dinsdag 8 december 1891 in de zaal L'Union, Fabrieksstraat, Brussel. Zie 'Chronique des faitsdivers ! La bagarre de la rue Saint-Laurent', in: La chronique (11 dec. 1891), p. 2-3 en 'Carnet du réporter. Bagarre d'étudiants', in: L'indépendance belge (12 dec. 1891), p. 2. De revue, die blijkbaar het resultaat was van groepswerk en nooit werd gepubliceerd, was een persiflage op Shakespeares Romeo and Juliet (1594). Zie verder brief 191. De naam "Crapulet" zou dan een samentrekking zijn van het Franse "crapule" en de naam van de clan Capulet.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Buysse, Cyrillus Gustave Emile (° Nevele, 1859-09-20 - ✝ Afsnee, 1932-07-25)

Schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks.

Gehuwd met de Nederlandse Nelly Dyserinck op 01/10/1896.

Dwelshauvers, (Jean) Jacques (° Brussel, 1872-07-09 - ✝ Montmaur-en-Diois (Drôme), 1940-11-14)

Kunsthistoricus en militant anarchist.

Broer van Georges Dwelshauvers en gezel van Clara Köttlitz, met wie hij in 1897 een vrij huwelijk aanging. Deed beloftevolle studies aan het Koninklijk Atheneum Brussel (afd. Latijn-Grieks), waar hij A.Vermeylen leerde kennen. Studeerde 1890-92 natuurwetenschappen aan de ULB (diploma van kandidaat in juli 1892). Met een beurs van de Jacobsstichting vatte hij in oktober 1892 studies in de medicijnen aan te Bologna, samen met de latere geneesheren Herman Köttlitz en Alfred Walravens. Hij verliet Bologna in 1897, zonder de hele cyclus te hebben beëindigd.

In hetzelfde jaar begonnen de eerste strubbelingen met Gust Vermeylen, i.v.m. diens huwelijk met Gaby Brouhon en de strekking en inhoud van Van Nu en Straks. Het jaar daarop maakte hij een nieuwe reis naar Bologna en Bergamo. In het voorjaar van 1899 trok hij met Clara naar Firenze, waar hij zich voortaan geheel aan kunsthistorisch onderzoek wijdde, geboeid door de figuur van Botticelli en de kuituur van het Quattrocento. Hij zou in Firenze ook nog de toelating hebben gevraagd zich voor de eindexamens geneeskunde aan te bieden, maar legde die nooit af. Zijn verblijf in en om Firenze (afwisselend te Calamecca en te Castello), dat tot 1906 duurde, werd regelmatig onderbroken voor reizen naar het thuisland, en naar Parijs.

In 1899 werd te Antwerpen trouwens zijn zoon Lorenzo (Jean-Jacques Erasme Laurent) geboren (op de akte tekende o.m. Emmanuel de Bom als getuige), en het gezin was er officieel ingeschreven aan de Montebellostraat 3 tot 1906. In dat jaar, verhuisden zij naar Colombes bij Parijs (Boulevard Gambetta 46, niet-geregistreerde verblijfplaats). Dwelshauvers, die zich intussen Mesnil noemde (naar twee dorpjes bij Dinant, de geboortestad van zijn vaders familie), onderhield er nauwe contacten met de anarchistische en internationalistische beweging. Hij verdiende de kost met het schrijven van reisgidsen, eerst bij Hachette (o.a. de Guide Joanne - na W.O.I Guide Bleu - over Noord-Italië), nadien bij Baedeker.

Tussen 1910 en 1914 vestigde het gezin Mesnil zich te Alfort bij Parijs, waar - gezien zijn moeilijkheden met de geheime politie - evenmin een officiële inschrijving werd genoteerd. Jacques Mesnil stierf in niet opgehelderde omstandigheden te Montmaur, waar zijn zoon toen zou hebben gewoond; hij leed toen al enkele jaren aan een hart- en nierziekte waarvoor hij o.m. door dokter Schamelhout werd behandeld. Behalve aan Van Nu en Straks werkte hij nog mee aan Mercure de France, La société nouvelle, Ontwaking, Onze kunst, Revista d'Arte, Gazette des beaux arts, Burlington Magazine, de Parijse krant L'Humanité en het Italiaanse Avanti. Een bibliografie kan men terugvinden in de geciteerde bronnen.

Gaesch, Clara Joanna Maria (° Königsberg (Pruisen; thans Kalingrad, USSR), 1866-02-23 - ✝ – Antwerpen, 1895-03-14)

Cafézangeres.

Was ongehuwd en werkte tot 1891 in The Music Hall aan het Falconplein. Op het ogenblik dat ze een relatie had met Emmanuel de Bom, verwachtteze een kind, dat in 1895 een tijdlang bij De Boms zuster Jeanne werd opgenomen. Een zuster van Clara, Augusta, werkte ook als zangeres in de Statiestraat en zou in 1895 in Kopenhagen hebben verbleven. Clara's laatste adres was Dambruggestraat 85, Antwerpen.

Mont, Maria Polydoor Karel De (gen. Pol) (° Wambeek, 1857-04-15 - ✝ Berlijn, 1931-06-29)

Schrijver, kunsthistoricus en journalist.

Raet, Lodewijk De (° Brussel, 1870-02-17 - ✝ Vorst (Brussel), 1914-11-24)

Economist.

Studiegenoot van A.Vermeylen en J.Dwelshauvers op het Brussels Atheneum en aan de ULB, medestudent van J.Dwelshauvers, A.Walravens en H.Köttlitz in het Collegio dei Fiammenghi in Bologna (J.Jacobsstichting) in 1892-1893.

Simons, Leo Mz (° Den Haag, 1862-08-01 - ✝ Rotterdam, 1932-06-11)

Auteur, uitgever (Wereldbibliotheek) en Vondelkenner.

Smet, Alfred De (° Hoeke, 1853-01-08 - ✝ Ukkel, 1918-04-23)

Dichter en polemist.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Titel - krant/tijdschrift

Chronique, La (° 1914-1868 - ✝ 1918 - °)

Brussels dagblad.

Verscheen eerst als weekblad (1864 - 1868). Werd gesticht door Victor de la Hesbaye die ook jarenlang als hoofdredacteur optrad. Was aanvankelijk neutraal van opzet; evolueerde naar een in de jaren negentig duidelijke liberale strekking met antiklerikale en antiflamingantische stellingnamen. Cesuur tijdens de Eerste Wereldoorlog: het blad verscheen opnieuw als weekblad, evenwel uitsluitend te Parijs; na de oorlog werd het opnieuw dagblad met als ondertitel "Journal d'Union belge". De hoofdredactie berustte toen bij Jean d'Ardenne en Léon Souguenet. Directeur was Fréderic Rotiers.

Flamingant, De (° 1889 - ✝ 1893)

Vrijzinnig Brussels weekblad.

Independance Belge, L' (° 1843 - ✝ 1940)

Brussels doctrinair-liberaal dagblad.

Nederlandsche Spectator, De (° 1856 - ✝ 1908)

Weekblad.