<Resultaat 400 van 1419

>

Houwe,
Het is me bepaald onmogelijk iets te schrijven deze week. Ik heb eenige dagen verloren (loterij, rollen, enz.)[1] en ik moet dat inwinnen. Ik slaap maar 6 uren meer, en werk den heelen dag. Van XX kan er geen spraak zijn. Ik zal geven voor nr 4: artikel XX[2](nogal lang) en "het Raadsel" (bijblad).[3] Voor nr 5, 6 en 7 kan ik niet meewerken, ik moet nu mijn examen blokken. -- Wat heeft Brans ingezonden? We kunnen nochtans alle maanden de Vl[aamsche School] niet vullen met óns proza!! De totale hervorming zal tóch onmogelijk zijn. — Ik vrees dat we niet radicaal genoeg zullen blijven, indien we veel omgaan met de Vl[aamsche School]. Een "campagne" zullen we daárin niet kunnen leveren, en op dit oogenblik vooral zou er moeten geweldig getwist worden, om alle schrijvers wat op te schudden, om te doen zien dat de jongeren tóch bestaan, en om een boel jongens met ons meê te sleuren (Sabbe, Outis, Basse, enz.), die nu in een enge Kring van gedachten leven, en nog niet genoeg eerbied hebben voor Kunst. Binnen eenigen tijd zal V[an] Langendonck (dien ik nu veel hooger stel dan Pol de Mont) zijn boek uitgeven.[4] Dat is een gelegenheid. Hij zal al doen wat hem mogelijk is om het boek te doen afbreken. Hij hoopt dat Omer Wattez hem in het haar zal vallen, en dat een Jesuïet in "het Belfort" een opstel zal leggen over "Kunst voor de Zede".[5] Dan kunnen we strijden voor princiepen, en overigens de onderwijzers aanvallen, waarvan Omer Wattez het prototype is. Maar wáár zullen we dat mogen doen met genoeg kracht???
Sinds lang hebben we niet meer gesproken over het stichten van een tijdschrift of een blad. Da kan ni blaaive dûre! Het strijdend, jong ende stout caricatuurbladje móet er komen. Men heeft die zaak toch niet voor eeuwig begraven?
Een nr, formaat, papier en letter van "l'Art moderne", 8 b[lad]z[ijden],[6] (een b[lad]z[ijde] caricatuur en twee kleinere teekeningen), zou ten hoogste 125 fr. kosten. Ik heb er aan "vakkundigen" van gesproken. 24 nrs per jaar = 3000 fr. (ik reken op 24 nrs, want er zou geen kopij te vinden zijn voor meer. Het machien zou wat lam worden).
Een uitgever snappen, eer dat het blad op zijn pooten staat, dat zal onmogelijk zijn. We moeten dus zelf het geld winnen.
Prijs van 't abonnement: 10 fr. We zijn met 15 om het blad te stichten. Die 15 betalen ieder 60 fr.: elk moet dus 5 of zes abonnés maken, wat zoo moeilijk niet is. Ik beloof er meer! En eens dat het ding zal uitgebreid worden tot Holland (door medewerking van Nieuwe-Gidsers, b.v.), zullen we meer hebben. Ik reken nu op 90 abonnés (de stichters inbegrepen) = 900 fr. (15 x 60), en 10 die zich zouden doen inschrijven in den loop der twee eerste maanden. Dus 1000 fr.
Om nog 2000 fr. bijeen te rapen zie ik verscheidene middels, die allen kunnen gebruikt worden:
  • 1) Concert-voordracht in Antwerpen, Gent & Brussel (met betaald entree)
  • 2) Zwans-feest met revue, enz. (misschien met medewerking van den Brusselschen studentenkring).
  • x 3) Een zwans-exhibitie te Antwerpen (en te Gent?). Cataloog verkoopen.
  • xx 4) Een tentoonstelling van werken door de stichters vervaardigd. Men zou bepalen dat al de winst van verkochte doeken zou geschonken worden aan het te stichten blad.
Wat denkt ge hierover??[7]
We zullen dat bespreken indien ik Zondag naar Antwerpen kom.
Hebt ge de rest van mijn artikel ontvangen?[8]
Mag ik een teekening vragen aan Khnopff?
Handdruk van Jaak en van
Gust

Annotations

[4] Prosper van Langendonck heeft geen boek uitgegeven rond 1892. Het is niet te achterhalen welk werk hij wilde publiceren.
[5] Er verscheen niets van die aard in Het Belfort van 1892.
[6] In zijn Notaboekje Februari 1891 XIII (AMVC, B708/H, 108858) schrijft Emmanuel de Bom op p. 5-8 (in potlood) de volgende passage:
"Weekblad. — Illustraties. [onleesbaar woord] meewerkers. Opvatting (zoo weinig plaats mogelijk voor literatuur, geld verdienen.
meewerkers; Pol, Simons, de Smet (*), Couperus, Jan Veth, Heydt, v. Nouhuys, Buysse, Langendonck, Coremans, Outis, Basse, Sabbe, Franck, Jaak, Georges Dw[elshauvers], Gust, Mane / Roman van Buysse, als vulwerk. (blz. 5)
Wij te zamen, overhande week de hoofdcauserie. / Inhoud 8 bladzij: / 1e bl. portret/ 2e bl. 3 kol[ommen] tekst (causerie) / 3e p. artikels (meêwerkers / 4e p. en 5e p. platen (misschien met een gedicht/ 6e 7e tekst / 8e caricatuur. Teekenaars: Toon van Welie, Fik Hageman, Baseleer, Theunissen, Jef de Pooter, Ger[ard van der] Heyden, Briët, Larock, NijsMertens (blz. 6) de Smet (*), Door Verstraete, van Aken, Struys, Rul, Hens, Claus, Montald, Leo Frederic, Meunier, Meunier fils, de Groux, Laermans, Gilsoul, Toondichters (over Muzikanten geschreven): Lod[ewijk] Mortelmans, Paul Gilson, Gerrit Wagner, Zors de Bom, ... (blz. 7)
strekking: antischoolsch. VRIJ.
Louter kunst? een sociale wetenschap? Henrion kan daarin wat doen, en Krinkels misschien.
Typische titel: Pier la la? (alleen voor caricatuur goed)
(*) Mogelijk gaat het om Gustaaf de Smet, of om zijn vader Jules. In St-Martens-Latem, waar het vroege werk van Gustaaf de Smet wordt bewaard, bezit men evenwel geen werken (tekeningen) van hem uit de periode rond 1892. Wel was hij leerling aan de Academie in Gent van 1888 tot 1895. Al zeer jong hielp hij zijn vader, die werkzaam was als schilder — fotograaf en decorateur, bij allerlei opdrachten. Ook speelde hij mee in liefhebberstoneelgroepen, waar stukken van zijn vader werden opgevoerd. (Zie Paul Haesaerts, Sint-Martens-Latem, Gezegend Oord van de Vlaamse Kunst (Brussel, Arcade, 1965, p. 19-20 en 190)
Gezien de chronologie van het notitieboekje zouden deze plannen of ontwerpen reeds begin februari kunnen opgeschreven zijn. Wat volgt in het boekje, handelt over de tentoonstelling van de XX (6 febr. 1892 - 6 maart 1892), die Emmanuel de Bom waarschijnlijk op 13 februari heeft bezocht. Zie brief 36, brief 37, noot 1 en brief 38, noot 1.
[7] Dit plan werd niet uitgevoerd.
[8] Vermeylen bedoelt de rest van zijn artikel over Constantin Meunier. Zie brief 1ter, noot 2.

Register

Naam - persoon

Aken, Leo Van (° Antwerpen, 1857-11-30 - ✝ Antwerpen, 1904-01-11)

Schilder.

Portretten en volkstaferelen in naturalistische trant. Ook binnenhuistaferelen met een duidelijke invloed van A. Struys. Leerling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, bij P. Beaufaux. Een der medeoprichters van De Dertien (Antwerpen 1891). In 1891 ook lid van Arte et Labore. Wilde met zijn kunst een sociale boodschap overbrengen. Goede vriend van E. de Bom. Zie ook Th.-B. en Bénézit.

Baseleer, Richard (° Antwerpen, 1867-03-30 - ✝ Genève, 1951-02-20)

Schilder.

Basse, Maurits (° Ledeberg, 1868-09-05 - ✝ Gent, 1944-02-18)

Leraar en (literair-)historicus.

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Bom, Georgius Franciscus De (gen. Joris) (° Antwerpen, 1866-06-03 - ✝ Antwerpen, 1926-11-10)

Broer van Emmanuel. Onderwijzer, componist en dirigent.

Gehuwd met Louisa Theresia Joris op 11/08/1892.

Brans, Jan Mathijs (° As, 1853-10-02 - ✝ Eppegem, 1940-03-13)

Leraar en letterkundige.

Brièt, Arthur (° Madioen (Java), 1867-01-25 - ✝ Nunspeet, 1939-02-23)

Schilder van de realistische school.

Leerling van J.Hoevenaar Wzn.(Utrecht). Liet zich in 1884 inschrijven aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Werkte ook in Mechelen bij A.Struys. Behoorde tot de Vriendenkring, die geregeld in het Café des Artistes (Hofstraat, Antwerpen) bijeenkwam en waartoe ook E.de Bom behoorde. Was een bekende van V.van Gogh, die hij een "slecht schilder" vond.

Met zijn verblijf op het Noord-Brabantse platteland werd hij een gerenommeerd schilder van boereninterieurs, die echter vooral buiten Nederland (Duitsland, Frankrijk) gewaardeerd werden. Te Nunspeet organiseerde zijn vrouw, Johanna Vorsterman-Van Oijen, avonden met lezingen, waarop o.m. F. Timmermans vaak te gast was.

Buysse, Cyrillus Gustave Emile (° Nevele, 1859-09-20 - ✝ Afsnee, 1932-07-25)

Schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks.

Gehuwd met de Nederlandse Nelly Dyserinck op 01/10/1896.

Claus, Emiel (° St.-Eloois Vijve, 1849-09-27 - ✝ Astene, 1924-06-14)

Schilder.

Coremans, Edouard Charles François Marie (° Elsene, 1863-10-21 - ✝ Etterbeek, 1926-07-24)

Toneelcriticus en bediende bij het Ministerie.

Neef van de gelijknamige Antwerpse meetingist. Fijnzinnige, aristocratische figuur, die o.m. actief was in het Brusselse kunstgenootschap De Distel. Bewonderaar van E.A.Poe. Maakte jammer genoeg niet gepubliceerde vertalingen van Ibsens toneelstukken. Schreef op last van de Belgische regering een overzicht van de Vlaamse letterkunde bestemd voor de Engelstalige bezoekers van de Wereldtentoonstelling te Saint Louis (1904). Was in 1910 secretaris van de afdeling letterkunde van de Wereldtentoonstelling te Brussel. Tijdens WO I werd hij opgenomen in het departement Kunsten en Wetenschappen van het door toedoen van de bezetters gesplitste ministerie, wat hem een veroordeling wegens activisme kostte. Stierf in armoede ondanks de door E.Picard opgezette campagne om hem geldelijk bij te staan.

Duflou, Guillaume (° Gent, 1869-02-11 - ✝ Brussel, 1939-09-03)

Leraar en hoogleraar.

Behaalde in 1891 het doctoraat Germaanse Filologie aan de RUG. Gaf een tijd les aan een Atheneum en werd daarna hoogleraar aan de ULB, sectie Germaanse Filologie, waar hij in 1924 de kursus van A.Vermeylen overnam.

Dwelshauvers, Georges (° Brussel, 1866-09-06 - ✝ Parijs ?/?/, 1937)

Filosoof.

Broer van Jacques Dwelshauvers. Studeerde aan de ULB. Verbleef lange tijd in Duitsland waar hij leerling was van W. Wundt (deed o.m. filosofie aan de universiteit van Heidelberg van april 1891 tot het eind van het zomersemester). Werd in 1892 te Brussel speciaal doctor in de wijsbegeerte met zijn thesis Les principes de l'idéalisme scientifique, nadat een eerste proefschrift Psychologie de l'apperception et recherches expérimentales sur l'attention. Essai de psychologie physiologique. gebaseerd op zijn onderzoekingen in het laboratorium voor experimentele psychologie van W. Wundt, op principiële gronden was geweigerd. Was achtereenvolgens hoogleraar aan de ULB (1893-1918), aan de Catalaanse Universiteit te Barcelona (1918-?) en aan het Institut Catholique te Parijs (vanaf 1925). Publiceerde studies over J. Lagneau, H. Bergson en F. Nietzsche. Interesseerde zich ook voor het toneel wat zich uitte in studies over H. Ibsen, een vertaling van Goethes Iphigenies (1903) en een bewerking van Lessings Nathan der Weise (opgevoerd in het Théâtre du Parc te Brussel, 1904); schreef zelf ook een drama Ino (1913), geïnspireerd op Oedipus koning van Sophocles.

Dwelshauvers, (Jean) Jacques (° Brussel, 1872-07-09 - ✝ Montmaur-en-Diois (Drôme), 1940-11-14)

Kunsthistoricus en militant anarchist.

Broer van Georges Dwelshauvers en gezel van Clara Köttlitz, met wie hij in 1897 een vrij huwelijk aanging. Deed beloftevolle studies aan het Koninklijk Atheneum Brussel (afd. Latijn-Grieks), waar hij A.Vermeylen leerde kennen. Studeerde 1890-92 natuurwetenschappen aan de ULB (diploma van kandidaat in juli 1892). Met een beurs van de Jacobsstichting vatte hij in oktober 1892 studies in de medicijnen aan te Bologna, samen met de latere geneesheren Herman Köttlitz en Alfred Walravens. Hij verliet Bologna in 1897, zonder de hele cyclus te hebben beëindigd.

In hetzelfde jaar begonnen de eerste strubbelingen met Gust Vermeylen, i.v.m. diens huwelijk met Gaby Brouhon en de strekking en inhoud van Van Nu en Straks. Het jaar daarop maakte hij een nieuwe reis naar Bologna en Bergamo. In het voorjaar van 1899 trok hij met Clara naar Firenze, waar hij zich voortaan geheel aan kunsthistorisch onderzoek wijdde, geboeid door de figuur van Botticelli en de kuituur van het Quattrocento. Hij zou in Firenze ook nog de toelating hebben gevraagd zich voor de eindexamens geneeskunde aan te bieden, maar legde die nooit af. Zijn verblijf in en om Firenze (afwisselend te Calamecca en te Castello), dat tot 1906 duurde, werd regelmatig onderbroken voor reizen naar het thuisland, en naar Parijs.

In 1899 werd te Antwerpen trouwens zijn zoon Lorenzo (Jean-Jacques Erasme Laurent) geboren (op de akte tekende o.m. Emmanuel de Bom als getuige), en het gezin was er officieel ingeschreven aan de Montebellostraat 3 tot 1906. In dat jaar, verhuisden zij naar Colombes bij Parijs (Boulevard Gambetta 46, niet-geregistreerde verblijfplaats). Dwelshauvers, die zich intussen Mesnil noemde (naar twee dorpjes bij Dinant, de geboortestad van zijn vaders familie), onderhield er nauwe contacten met de anarchistische en internationalistische beweging. Hij verdiende de kost met het schrijven van reisgidsen, eerst bij Hachette (o.a. de Guide Joanne - na W.O.I Guide Bleu - over Noord-Italië), nadien bij Baedeker.

Tussen 1910 en 1914 vestigde het gezin Mesnil zich te Alfort bij Parijs, waar - gezien zijn moeilijkheden met de geheime politie - evenmin een officiële inschrijving werd genoteerd. Jacques Mesnil stierf in niet opgehelderde omstandigheden te Montmaur, waar zijn zoon toen zou hebben gewoond; hij leed toen al enkele jaren aan een hart- en nierziekte waarvoor hij o.m. door dokter Schamelhout werd behandeld. Behalve aan Van Nu en Straks werkte hij nog mee aan Mercure de France, La société nouvelle, Ontwaking, Onze kunst, Revista d'Arte, Gazette des beaux arts, Burlington Magazine, de Parijse krant L'Humanité en het Italiaanse Avanti. Een bibliografie kan men terugvinden in de geciteerde bronnen.

Franck, Louis (° Antwerpen, 1868-11-28 - ✝ Wijnegem, 1937-12-31)

Advocaat en politicus.

Frederic, Leon Henry Marie (° Brussel, 1856-08-26 - ✝ Schaarbeek, 1940-01-27)

Schilder.

Gilson, Paul (° Brussel, 1865-06-15 - ✝ Brussel, 1942-04-03)

Componist.

Gilsoul, Victor Olivier (° Brussel, 1867-10-09 - ✝ St.lambrechts-Woluwe, 1939-12-05)

Schilder.

Groux, Henri De (° Brussel, 1867-11-16 - ✝ Marseille, 1930-01-03)

Schilder.

Hageman, Victor (° Antwerpen, 1868-12-05 - ✝ Ukkel, 1938-10-24)

Schilder.

Henrion, Casimir Ernest Adolf (° Antwerpen, 1872-01-06 - °)

Journalist en toneelcriticus.

Was criticus bij Le Matin en bijzonder secretaris van KNS-directeurs De Lattin en Van Laer. Gaf in 1909 een niet achterhaald flamingantisch franstalig toneelweekblad uit. Verhuisde op 18/01/1921 naar Etterbeek, waar men zijn spoor bijster raakte.

Hens, Frans (° Antwerpen, 1856-08-01 - ✝ Antwerpen, 1928-05-11)

Schilder, tekenaar en graficus.

Heyden, Gerard Van Der (° Ravenstein, 1864-03-31 - ✝ St.-Oedenrode, 1939-12-08)

Nederlands portret- en figuurschilder.

In 1888-'89 leerling van de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Maakte met E. de Bom deel uit van het artistieke vriendenkringetje uit het Café des Artistes in de Hofstraat (Antwerpen). Werd in 1891 lid van Als Ik Kan. Werkte veel te Londen. Was op latere leeftijd bevriend met E. Hullebroeck en F. Timmermans.

Heydt, P.J.W.

Voorlopig geen informatie.

Khnopff, Fernand (° Grembergen, 1858-09-12 - ✝ Brussel, 1921-11-12)

Schilder, graficus en beeldhouwer.

Laermans, Baron Eugeen Jules Jozef (° St.-Jans-Molenbeek, 1864-10-21 - ✝ Brussel, 1940-02-22)

Schilder en etser.

Langendonck, Prosper Antoine Joseph Van (° Brussel, 1862-03-15 - ✝ Brussel, 1920-11-07)

Schrijver en ambtenaar. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Op 23/12/1899 gehuwd met Adèle Wouters.

Larock, Evert (° Kapellen-op-den-Bos, 1865-05-12 - ✝ Kapellen-op-den-Bos, 1901-01-13)

Portret-, genre- en interieurschilder. Leerling van de tekenschool te Mechelen en van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Volgde daglessen bij Ch.Verlat. Was lid van Als Ik Kan en van De Dertien. Schilderde in naturalistische trant. Zijn werken hebben vaak een sociale inslag. Hij overleed aan tuberculose.

Mertens, Charles (° Antwerpen, 1865-04-04 - ✝ Calverley (Engeland), 1919-02-20)

Schilder van genrestukken, landschappen, zeegezichten en portretten.

Meunier, Constantin Emile (° Etterbeek, 1831-04-12 - ✝ Elsene, 1905-04-04)

Beeldhouwer, schilder en graficus.

Vader van Karl Meunier.

Meunier, Karl (° St.Joost-ten-Node, 1864-07-14 - ✝ Leuven, 1894-03-20)

Landschap- en figuurschilder en etser.

Zoon van C.Meunier.

Mont, Maria Polydoor Karel De (gen. Pol) (° Wambeek, 1857-04-15 - ✝ Berlijn, 1931-06-29)

Schrijver, kunsthistoricus en journalist.

Montald, Constant (° Gent, 1862-12-04 - ✝ Brussel, 1944-03-05)

Schilder en decorateur.

Mortelmans, Lodewijk (° Antwerpen, 1868-02-05 - ✝ Antwerpen, 1952-06-24)

Componist.

Broer van Frans Mortelmans.

Nouhuys, Willem Gerard Van (° Zaltbommel, 1854-07-22 - ✝ Den Haag, 1914-08-31)

Schrijver en criticus.

Nijs, Francis (° Antwerpen, 1863-04-24 - ✝ Antwerpen, 1900-06-07)

Landschapsschilder en affiche-ontwerper.

Rul, Henri (° Antwerpen, 1862-07-02 - ✝ Viersel, 1942-05-07)

Landschapsschilder en etser.

Sabbe, Maurits (° Brugge, 1873-02-09 - ✝ Antwerpen, 1938-02-12)

Leraar, schrijver en historicus.

Zoon van Julius Sabbe.

Simons, Leo Mz (° Den Haag, 1862-08-01 - ✝ Rotterdam, 1932-06-11)

Auteur, uitgever (Wereldbibliotheek) en Vondelkenner.

Struys, Alexander (° Antwerpen, 1852-01-24 - ✝ Ukkel, 1941-03-24)

Genreschilder.

Exponent van het naturalisme in de schilderkunst. Trachtte zijn werk een sociale dimensie te geven. Leerling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Volgde K.Verlat op als directeur van de Kunstschule in Weimar (1877-1882). Vestigde zich daarna in Mechelen. Zijn roem dateert van 1876 met het doek Roofvogels, waarin hij de hebberige houding van sommige Jezuïeten aan de kaak stelt.

Theunissen, Karel (° As (Limburg), 1871-05-10 - ✝ Watermaal-Bosvoorde,)

Schilder van genre- en figuurstukken, portretten en landschappen. Van 1888 tot 1889 leerling aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Werkte in As, Luik, Veurne, Neder-Okkerzeel en tenslotte Bosvoorde aan het Zoniënwoud. Bewonderaar van Rembrandt, wat zich uit in zijn voorliefde voor het clair-obscur. Onderging invloed van het werk van P.J. van der Ouderaa, wiens leerling hij was. Gehuwd met de zuster van Hilda Ram. Behoorde tot de kring van pastoor A.Cuppens.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Verstraete, Théodoor (° Gent, 1850-01-05 - ✝ Antwerpen, 1907-01-08)

Schilder en etser.

Veth, Jan Pieter (° Dordrecht, 1864-05-19 - ✝ Amsterdam, 1925-08-01)

Schilder.

Wagner, Gerrit A.A. (° Amsterdam, 1862-03-08 - ✝ Antwerpen, 1892-11-24)

Componist.

Was aanvankelijk in de handel werkzaam. Ontving muziekonderricht van H.F.R.Brandt Bruys. Kwam in 1885 naar Antwerpen en studeerde er o.m. bij Benoit en Blockx. Was dirigent van het Mannenkoor en de Liedertafel. Schreef koorwerken, orkestpartijen, liederen, een symfonie, symfonische gedichten en strijkkwartetten.

Wattez, Omer (° Schorisse, 1857-02-09 - ✝ St.-Lambrechts-Woluwe, 1935-03-26)

Leraar en schrijver.

Welie, Antoon Van (° Afferden, 1866-12-18 - ✝ Den Haag, 1957-09-25)

Schilder.

Titel - krant/tijdschrift

Art Moderne, L' (° 1881 - ✝ 1914)

Brussels artistiek weekblad.

Werd, zoals ook La jeune Belgique, bij Wwe Monnom gedrukt. Opgericht door de advocaat Edmond Picard, die toen werd beschouwd als de geestelijke leider van de Brusselse progressieve jongeren. Samen met Octave Maus, de bezieler van de kunstenaarskring Les XX (1884 - 1893), verdedigde hij in l'Art moderne o.m. het impressionisme en het wagnerisme. Het tijdschrift kan in zekere zin beschouwd worden als een voorbode van Van Nu en Straks: vooral Picards uitspraak dat kunst filosofische gedachte, synthese en leven is, wijst in die richting. Medewerkers waren o.a. C.Lemonnier, E.Verhaeren (die ook in de redactie zat), G. Eekhoud, E. De Molder (later schoonzoon van Fél.Rops) en H. van de Velde.

Belfort, Het

1886 - 1899

Literair maandblad, na 1899 gefusioneerd met Dietsche Warande.

Vlaamsche School, De (° 1855 - ✝ 1901)

Tijdschrift voor kunsten, wetenschappen, letteren, oudheidkunde en kunstnijverheid.

Naam - instituut/vereniging

Vingt, Les (° 1884 - ✝ 1894)

Brusselse avant-gardistische kunstkring.