<Resultaat 556 van 1419

>

Kereltje, o onnoozele Mane-schijn, zeg, nuchter kalfje, hoe heb je [']t in het hoofd gekregen om zoo 'n ultra-revolutionnair artikel te schrijven?[1] — Wel man, je kondt toch op je vingers voortellen, dat geen Haarl[emsche Courant] of Waalwijk[2] zoo iets zouden opnemen. En wat onhandig erbij. Had je je bepaald tot eenvoudig vermelden van wat anderen doen, willen, schrijven, zeggen — soit! Maar wat hebben we aan die santenkraam van je eigen opinies? Omdat je in geldnood zit heb ik je artikel aan den Red[acteur] van het Sociaal Weekblad gestuurd,[3] die de eenige — buiten bepaald socialistische bladen — zou zijn om het op te nemen, maar [']t was eigenlijk beter geweest om[']t je terug te zenden. Dat was slap werk, hoor! — Juist als[']t er op aan ging komen las ik: er is geen gelegenheid om hierop in te gaan! — net alsof je [']t eigenlijk zelf zoo precies niet wist. En dan slordig geschreven, vol Vlamingismen! Nee, man, als je geld voor artikels wilt hebben moeten ze ook goed en bruikbaar zijn: zakelijk, feiten, geen eigen exclamaties, de dingen preciseeren! — Let daarop ook voor De Telegraaf en laat je niet verlokken om je eigen revolutionnaire idees uit te kramen. Je moogt die van anderen geven! — Ik hoop nu maar voor je dat Mr Treub het zal opnemen.[4] Wat de uitgever betaalt weet ik niet. In elk geval doet hij het pas na het einde van het kwartaal.
Nu over Mortelmans.[5] Ik ben dadelijk van middag naar Kes gegaan. Hij had beide werken al doorgezien en vond ze veel interessanter en beter dan het vorige, en is niet onbereid de symfonie te maken. Maar — niet dit seizoen. Want de tijd voor instudeering van een nieuw groot werk ontbreekt nu. Dat doet hij altijd 's zomers. Wil Mortelmans hem dus beide werken in het voorjaar, April of Mei [2] eens terugzenden, dan zal hem dit heel aangenaam wezen. Al is dit resultaat nu niet zoo onmiddellijk gunstig als je wellicht wenschen zoudt, het is toch héél gunstig, want Kes is niet gemakkelijk en er niet de man naar om iemand met hàlve beloften te paaien. Mortelmans kan er dus op rekenen dat een van beide tegen het volgende najaar gaan zal. Proficiat!
Ik heb weinig tijd om te schrijven[,] veel drukte deze week —
Zoo juist vind ik de stukken van Mortelmans, door Kes bij me teruggestuurd. Om je er niet langer op te laten wachten dan noodig is, zal ik heel kort zijn. Ik heb trouwens weinig nieuws. Van De Telegraaf hoorde ik nog niets, en ik reken ook op niets.
Ik wou, dat ik je financieel helpen kon, maar [']t is bij mij nu zelf scharrelen om er te komen. Wil je geld verdienen met artikels, ik zal je graag helpen. Maar denk aan wat ik hierboven schreef.
Na lezing van je fragment en je brief wil ik graag bekennen, je in je Passie verkeerd beoordeeld te hebben. Ik heb zelf zóo iets nooit gekend en zou voor een vrouw als Clara niet anders dan zinnelijken drift, nooit liefde hebben kunnen voelen. Maar de menschen verschillen en we beoordeelen al te vaak anderen naar ons zelf. Wat heel en al niet deugt.
Van Guus[6] had ik bericht, dat hij zijn reis uitstelt[7] en me later schrijven zal. Dit komt mij zeer gelegen. Het is nu druk met allerlei gedoe.
'n Hand! Leo
N[ota ]B[ene] Je hebt toch de uitgescheurde voorrede over Ibsen ontvangen?[8]
Zeer vereerd met je plan, het aan mij op te dragen, je artikel, nl.[9]

Annotations

[2] Dirk Waalwijk was redacteur van Het Nieuwsblad voor Nederland.
[3] Marie Willem Frederik Treub.
[5] Over Mortelmans, zie ook brief 150 (noot 3) en brief 156 (noot 2).
[6] August Vermeylen.
[7] Vermeylen zou pas in november naar Nederland gaan. Zie brief 205, noot 4.
[8] Waarschijnlijk gaat het om 'Ter Inleiding', de inleidende tekst bij de uitvoeringen van werken van Ibsen, in: Leo Simons, Besproken Plaatsen (Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, 1891), p. 122-132. De recensies over Ibsen lopen tot p. 206.
[9] De voordracht dieDe Bom op 12 november 1892 in Antwerpen hield over Ibsen, verscheen in druk: Hendrik Ibsen en zijn werk (Gent, Ad. Hoste — Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, 1893). De uitgave was voorzien van een gedrukte opdracht: 'Aan Leo Simons Mr., vriendschappelijk E[mmanuel de Bom]'.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Gaesch, Clara Joanna Maria (° Königsberg (Pruisen; thans Kalingrad, USSR), 1866-02-23 - ✝ – Antwerpen, 1895-03-14)

Cafézangeres.

Was ongehuwd en werkte tot 1891 in The Music Hall aan het Falconplein. Op het ogenblik dat ze een relatie had met Emmanuel de Bom, verwachtteze een kind, dat in 1895 een tijdlang bij De Boms zuster Jeanne werd opgenomen. Een zuster van Clara, Augusta, werkte ook als zangeres in de Statiestraat en zou in 1895 in Kopenhagen hebben verbleven. Clara's laatste adres was Dambruggestraat 85, Antwerpen.

Kes, Willem (° Dordrecht, 1856-02-16 - ✝ München, 1934-02-22)

Violist, componist en dirigent.

Mortelmans, Lodewijk (° Antwerpen, 1868-02-05 - ✝ Antwerpen, 1952-06-24)

Componist.

Broer van Frans Mortelmans.

Simons, Leo Mz (° Den Haag, 1862-08-01 - ✝ Rotterdam, 1932-06-11)

Auteur, uitgever (Wereldbibliotheek) en Vondelkenner.

Treub, Marie Willem Frederik (° Voorschoten, 1858-11-30 - ✝ Den Haag, 1931-07-24)

Politicus, econoom en publicist.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Waalwijk, Dirk Adrianus Van (° Amsterdam, 1853-09-30 - ✝ Leiden, 1937-10-24)

Journalist.

Was eigenaar, directeur en redacteur van het NIEUWSBLAD VOOR NEDERLAND. Werd in 1906 lid van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde. Was ook jarenlang verbonden aan Sijthoff's Uitgeversmij. te Leiden (hij was gehuwd met Jacomina Plonia Sijthoff).

Titel - krant/tijdschrift

Nieuwsblad Voor Nederland, Het (° 1883 - ✝ 1914)

Nederlands blad, opvolger van het Nieuw Vliegend Blad. Verscheen driemaal per week en werd uitgegeven van 02/08/1883 tot 08/08/1914. Directeur-eigenaar was D.A.van Waalwijk. Op maandag werd een Zondagsblad van het Nieuwsblad voor Nederland bij de krant gevoegd. Van beide publikaties blijven slecht enkele exemplaren bewaard in het Gemeentearchief van Amsterdam en in het Nederlands Persmuseum (Amsterdam). Ze waren neutraal maar Oranje-gezind, en populair van toon.

Oprechte Haarlemsche Courant, De (° 1847 - ✝ 1941)

Nederlands dagblad met zeer oude traditie. Werd in 1656 gesticht door Abraham Casteleyn als Weeckelijke Courante van Europa. Werd twee jaar later Haarlemsche Courant, waaraan in 1664 het woord Opregte werd toegevoegd. Pas vanaf de 19de eeuw (1847) verscheen het als dagblad. Omstreeks 1890 behoorde het tot de meest gelezen kranten van Nederland, grotendeels omwille van de rubriek familieadvertenties, wat de krant ook de naam "dameskrant" opleverde. Smolt in 1941 samen met Haarlems dagblad onder de naam Haarlemsche courant.

Sociaal Weekblad (° 1887 - ✝ –, 1911)

Nederlands tijdschrift.

De eerste drie redacteurs tussen 1887 en oktober 1900 waren achtereenvolgens Kerdijk, Pekelharing en Treub. Het blad trachtte de vrijzinnig-demokratische denkbeelden op sociaal-economisch gebied te verspreiden en door regelmatige en stelselmatige voorlichting de publieke opinie "te winnen voor de opvatting dat naast aanmoediging en steun der vrije maatschappelijke krachten ook door directe staatsinmenging in het economisch en maatschappelijk leven tot wegneming van misstanden een ruime plaats moest worden ingenomen". Diezelfde opvatting werd - door meestal dezelfde mensen - ook verdedigd binnen een politieke formatie: de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB), de staatkundige organisatie van de "radikaal" liberale geestesstroming in Nederland, die tot een afsplitsingsproces van de liberale partij had geleid. De groep - Kerdijk trad in 1901 uit de leiding van de Liberale Unie nadat daar op 26 januari 1901 een urgentiemotie voor grondwetsherziening met het oog op algemeen kiesrecht, was verworpen. Deze hervormingsgezinden richtten op 17 maart 1901 de VDB op, waarin de reeds in 1892 gestichte en als linkervleugel van het liberalisme te beschouwen Radikale Bond, onder leiding van M.W.F. Treub, opging. De VDB bepleitte algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen, en een krachtige sociale wetgeving. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de Bond door de Duitsers opgegeven. In 1946 ging een deel van de VDB op in de Partij van de Arbeid, een ander in de Partij van de Vrijheid. Zie ook WP (s.v. Liberale Partij (1. Nederland) en s.v. Vrijzinnig-Democratische Bond).

Telegraaf, De (° 1893 - °)

Nederlands ochtendblad.