Facsimile's
Register
Naam - uitgever
Versluys' Uitgeversmaatschappij B.V. (° 1875 - °)
Amsterdamse uitgeversmaatschappij.
Werd opgericht door Willem Versluys. Bestaat heden nog. Op 1 oktober 1885 werd er het eerste nummer van De nieuwe gids uitgegeven. Er verschenen ook werken van vele jonge auteurs uit die periode. Het kantoor van W. Versluys zelf was lange tijd een ontmoetingsplaats voor zakelijke en kunstzinnige besprekingen.
Titel - krant/tijdschrift
Oprechte Haarlemsche Courant, De (° 1847 - ✝ 1941)
Nederlands dagblad met zeer oude traditie. Werd in 1656 gesticht door Abraham Casteleyn als Weeckelijke Courante van Europa. Werd twee jaar later Haarlemsche Courant, waaraan in 1664 het woord Opregte werd toegevoegd. Pas vanaf de 19de eeuw (1847) verscheen het als dagblad. Omstreeks 1890 behoorde het tot de meest gelezen kranten van Nederland, grotendeels omwille van de rubriek familieadvertenties, wat de krant ook de naam "dameskrant" opleverde. Smolt in 1941 samen met Haarlems dagblad onder de naam Haarlemsche courant.
Sociaal Weekblad (° 1887 - ✝ –, 1911)
Nederlands tijdschrift.
De eerste drie redacteurs tussen 1887 en oktober 1900 waren achtereenvolgens Kerdijk, Pekelharing en Treub. Het blad trachtte de vrijzinnig-demokratische denkbeelden op sociaal-economisch gebied te verspreiden en door regelmatige en stelselmatige voorlichting de publieke opinie "te winnen voor de opvatting dat naast aanmoediging en steun der vrije maatschappelijke krachten ook door directe staatsinmenging in het economisch en maatschappelijk leven tot wegneming van misstanden een ruime plaats moest worden ingenomen". Diezelfde opvatting werd - door meestal dezelfde mensen - ook verdedigd binnen een politieke formatie: de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB), de staatkundige organisatie van de "radikaal" liberale geestesstroming in Nederland, die tot een afsplitsingsproces van de liberale partij had geleid. De groep - Kerdijk trad in 1901 uit de leiding van de Liberale Unie nadat daar op 26 januari 1901 een urgentiemotie voor grondwetsherziening met het oog op algemeen kiesrecht, was verworpen. Deze hervormingsgezinden richtten op 17 maart 1901 de VDB op, waarin de reeds in 1892 gestichte en als linkervleugel van het liberalisme te beschouwen Radikale Bond, onder leiding van M.W.F. Treub, opging. De VDB bepleitte algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen, en een krachtige sociale wetgeving. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de Bond door de Duitsers opgegeven. In 1946 ging een deel van de VDB op in de Partij van de Arbeid, een ander in de Partij van de Vrijheid. Zie ook WP (s.v. Liberale Partij (1. Nederland) en s.v. Vrijzinnig-Democratische Bond).
Indextermen
Naam - persoon
Boele van Hensbroek, Pieter Andreas MartinEeden, Frederik van
Ibsen, Henrik
Mees, Josine
Rooses, Max
Simons, Leo
Tarde, Garbiël
Treub, Marie Willem Frederik
Vermeylen, August
Naam - plaats
AmsterdamDen Haag
Naam - uitgever
Versluys, W.Titel - artikel
Henrik Ibsen en zijn werkSociale evolutie in België
Toekomst der Duitsche litteratuur, De
Waarde der menigte, De
Titel - boek
Johannes ViatorTitel - evenement
Banket Max Rooses 1892Titel - krant/tijdschrift
Gids, DeNederlandsche Spectator, De
Nieuwe Rotterdamsche Courant
Oprechte Haarlemsche Courant
Sociaal Weekblad
Telegraaf, De
Van Nu en Straks