<Resultaat 618 van 1419

>

[1]
Monsieur Henri v[an de] Velde
Cher Donateur!
Au nom de la Réunion du Cercle Artistique de la Haye, j'ai l'honneur de bien vous remercier pour le dessin, que vous avez donné et qui soutiendra le Cercle dans ses efforts d'être indépendant.[2] Nous éprouvons que vous n'avez pas encore oublié notre Cercle, et c'est cela que nous mettons à très grand prix.
Agréez Mr! mes salutations distinguées!
Jurriaan Kok
Secrétaire. —

Annotations

[1] De datering in 1892 blijkt uit de chronologie van het kopieboek.
[2] De tekening van Henry van de Velde diende voor de loterijtentoonstelling van de Haagsche Kunstkring. Deze tentoonstelling werd in januari 1893 gehouden. De opbrengst moest dienen om de werking van de kring te helpen bekostigen. Volgens J.M. Joosten, 'Henry van de Velde en Nederland 1892-1902. De Belgische Art Nouveau en de Nederlandse Nieuwe Kunst', in: Cahiers Henry van de Velde, 12-13 (1974), 6-46: 16-17 vermeldde de tentoonstellingscatalogus: 'Henry van de Velde. 97. Aan de piano', in de afdeling 'Teekeningen en Aquarellen'. De tekening is in het bezit van het Rijksmuseum Kröller-Müller en is gesigneerd 'au Kunstkring. Henry van de Velde 92'.

Register

Naam - persoon

Velde, Henry Clemens Van De (° Antwerpen, 1863-04-02 - ✝ Zürich, 1957-10-25)

Architect, schilder, sierkunstenaar en essayist. Medeoprichter van Van Nu en Straks. In 1894 gehuwd met Maria Sèthe.

Naam - instituut/vereniging

Haags(ch)e Kunstkring (° 1891 - °)

Nederlandse kunstenaarsvereniging.

In mei 1891 in de geest van het Wagneriaans ideaal opgericht met de bedoeling de beoefenaars van de diverse takken van de kunst bij elkaar te brengen om op die manier bij te dragen tot een onderlinge verrijking en misschien zelfs tot een eenwording van alle kunst. Net zoals bij de Van Nu en Straksbeweging was "Synthese" het kernbegrip waarrond de hele activiteit van de kring opgebouwd werd. De kring stond open voor alle modernismen, zowel in de plastische kunst als in de letterkunde (de eerste Nederlandse Dadabijeenkomst had in januari 1923 in de kunstkring plaats), de toonkunst, de architectuur, de toegepaste kunsten, de film, het toneel en de dans, en trachtte deze ook te stimuleren. Daarnaast werd de traditie niet verwaarloosd en het bevruchtend samengaan van traditie en vernieuwing bleef door de jaren heen kenschetsend voor de kring. De afdeling Fraaie Letteren ging eveneens in 1891 van start onder het voorzitterschap van M.Emants, die erg in de smaak vallende kunstavonden inrichtte, waaraan alle afdelingen hun medewerking verleenden. Vooral onder impuls van J.Toorop, die lid was van de Brusselse avant-gardegroep Les XX, werden in de loop van de jaren negentig enkele bijzonder interessante voordrachtavonden op het getouw gezet, o.m. in 1892 toen niet alleen P.Verlaine maar ook Le Sar Péladan als spreker op het programma stond. De kring, die door de jaren heen steeds een belangrijke artistiek trefpunt bleef, bestaat nog steeds.