<Resultaat 619 van 1419

>

Beste Kerel!
Door verkeerd adres is je expresbrief eenige uren later in m'n bezit gekomen. Je schreef 546 in plaats van 547. Zet voortaan liever geen nummer dan een verkeerd.
Nu je brief — Ik heb hem tweemaal overgelezen en begrijp er eigenlijk nog niets van, want wat je me vroeger omtrent Clara's verhouding tot dien ander verteld had was volstrekt niet van dien aard om zulk een smartuitbarsting te verwachten.[1] Maar dat doet er ook niets toe. De hoofdzaak is — je hebt behoefte aan geld aan 20 fr[an]cs, of 20 g[u]ld[en] en je zoudt die onmiddellijk moeten hebben. Ik zit te prakkizeeren. — t Is dondersch moeilijk. Want ik zelf heb het ook niet. Ik bezit nog juist [gulden] 8,50 en daar moet ik tot einde December mee rond — En lui, die dadelijk of bij voorbaat het werk betalen zijn — ook al weer zeldzaam! — [']t Eenige zou dus zijn, te leenen. Nu ken ik hier wel lui van geld, maar ik heb in [']t laatste jaar al driemaal [gulden] 100 — voor een arm huisvader bijeengescharreld en durf nu niemand meer lastig vallen. Bovendien, de lui vragen je altijd [']t hemd van het lijf en ik kan toch die historie niet gaan opdisschen. Je weet hoe de bourgeois is — een juffrouw, die een kind buiten echt heeft, en die in Antwerpen zit. Er is stellig geen cent voor los te krijgen. 't Eenige wat ik er op weet is zelf te leenen. Ik zal er straks bij een kennis voor uitgaan (vóor 4 u. is hij niet thuis) En wat ik krijg, zal ik insluiten. Je kunt het dan afbetalen, zoodra je artikels geplaatst hebt.
Wat nu deze betreft — ik denk dat de Haarl[emsche Courant] een artikel over de Alg[emeen] Stemrechts-beweging zou plaatsen, mits [']t zuiver objectief is, steunend op feiten en beschouwingen van anderen, zonder eigen roodheid.[2] Dan zou Eigen Haard[3] misschien wel Antw[erpsche] Schetsen willen opnemen, over de [2] dokken, of het nieuwe museum — Schrijf maar een briefje daarover, dan zend ik het aan den uitgever. Wat de uitgaaf van je lezing betreft,[4] doe dat toch niet op eigen risico, maar verkoop het handschrift aan Hoste of aan den Tijdspiegel. Dan weet je, wat je hebt.
Ik hoop, dat ik je 40 fr[an]cs zal kunnen sturen, straks. Dan kun je tenminste eerst tot rust komen en dan werken en verdere plannen maken. Kom wat tot kalmte en laat je niet al te zeer door haar wanhoop meesleepen. Als je weer bedaard bent, schrijf me dan eens precies hoe dit met haar zit; welke verhouding zij tot dien man had en hoe ze zich mogelijkerwijze verder zou kunnen redden. [']t Is erbarmelijk, dat een vrouw buitenechtelijke gemeenschap niets van den vader van haar kind voor dat kind kan erven. Maar waarom heeft hij niet bij zijn leven voor haar gezorgd?
Nu, dat is mijn zaak niet. — Houd je maar stevig. Zondag schrijf ik je nader. Ik had gisteren brief van Gust[5] over Het[6] & over m'n Gids-artikel[7] — Maar dat interesseert je nu natuurlijk heel en al niet. Ik schrijf het adres van dezen met vreemde hand, om je familie
In haast —
[gulden] 25 geleend!
Hierbij ingesloten
De telegraaf komt
eerst na 1 Jan[uari]

Annotations

[1] Brieven van Emmanuel de Bom aan Leo Simons uit deze periode werden niet teruggevonden.
[2] In de Oprechte Haarlemsche Courant werd geen enkel beschouwend artikel over het algemeen stemrecht gevonden (al dan niet gesigneerd door De Bom).
[3] Er is niets van De Bom teruggevonden in Eigen Haard (1892 of 1893).
[4] Leo Simons bedoelt de lezing die De Bom hield in Antwerpen over Ibsen. Zie brief 196, noot 1.
[5] Deze brief van Vermeylen werd niet teruggevonden. Vermeylen meldde wel aan De Bom in brief 226 dat hij ook aan Simons zou schrijven.
[6] Van Nu en Straks.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Gaesch, Clara Joanna Maria (° Königsberg (Pruisen; thans Kalingrad, USSR), 1866-02-23 - ✝ – Antwerpen, 1895-03-14)

Cafézangeres.

Was ongehuwd en werkte tot 1891 in The Music Hall aan het Falconplein. Op het ogenblik dat ze een relatie had met Emmanuel de Bom, verwachtteze een kind, dat in 1895 een tijdlang bij De Boms zuster Jeanne werd opgenomen. Een zuster van Clara, Augusta, werkte ook als zangeres in de Statiestraat en zou in 1895 in Kopenhagen hebben verbleven. Clara's laatste adres was Dambruggestraat 85, Antwerpen.

Simons, Leo Mz (° Den Haag, 1862-08-01 - ✝ Rotterdam, 1932-06-11)

Auteur, uitgever (Wereldbibliotheek) en Vondelkenner.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Titel - krant/tijdschrift

Eigen Haard (° 1879 - ✝ 1898)

Nederlands weekblad.

Verscheen elke zaterdag. Uitgegeven door H.D. Tjeenk Willink en gedrukt bij J. Enschedé & Zonen, in Haarlem. Publiceerde letterkundige bijdragen, biografische schetsen en portretten, reisbeschrijvingen, kunstplaten, vignetten en opstellen i.v.m. geschiedenis, geografie, economie, sociale wetenschappen en natuurkunde. Had een didactische en vulgariserende inslag. In 1892 bestond de redactie uit J. de Vries, E.D. Pijzei, E. Van der Ven en Ch. Rochussen.

Gids, De (° 1837 - °)

Cultureel en sociaal tijdschrift.

Oprechte Haarlemsche Courant, De (° 1847 - ✝ 1941)

Nederlands dagblad met zeer oude traditie. Werd in 1656 gesticht door Abraham Casteleyn als Weeckelijke Courante van Europa. Werd twee jaar later Haarlemsche Courant, waaraan in 1664 het woord Opregte werd toegevoegd. Pas vanaf de 19de eeuw (1847) verscheen het als dagblad. Omstreeks 1890 behoorde het tot de meest gelezen kranten van Nederland, grotendeels omwille van de rubriek familieadvertenties, wat de krant ook de naam "dameskrant" opleverde. Smolt in 1941 samen met Haarlems dagblad onder de naam Haarlemsche courant.

Telegraaf, De (° 1893 - °)

Nederlands ochtendblad.

Tijdspiegel, De (° 1844 - ✝ 1921)

Maandblad.

Stond tijdens de laatste drie jaargangen onder redactie van J.H. Valckenier Kifs, J. Homan van der Heide, J.H. Holwerda, H. Middendorp en J. van Oordt. Werd tussen 1890 en 1909 uitgegeven bij G.C. Visser in Den Haag.