Facsimile's
Register
Naam - persoon
Brièt, Arthur (° Madioen (Java), 1867-01-25 - ✝ Nunspeet, 1939-02-23)
Schilder van de realistische school.
Leerling van J.Hoevenaar Wzn.(Utrecht). Liet zich in 1884 inschrijven aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Werkte ook in Mechelen bij A.Struys. Behoorde tot de Vriendenkring, die geregeld in het Café des Artistes (Hofstraat, Antwerpen) bijeenkwam en waartoe ook E.de Bom behoorde. Was een bekende van V.van Gogh, die hij een "slecht schilder" vond.
Met zijn verblijf op het Noord-Brabantse platteland werd hij een gerenommeerd schilder van boereninterieurs, die echter vooral buiten Nederland (Duitsland, Frankrijk) gewaardeerd werden. Te Nunspeet organiseerde zijn vrouw, Johanna Vorsterman-Van Oijen, avonden met lezingen, waarop o.m. F. Timmermans vaak te gast was.
Titel - krant/tijdschrift
Amsterdammer, De (° 1877 - ✝ 1907)
Weekblad.
Tussen 1880 en 1907 stond het o.l.v. de predikant J. de Koo. Het was een zaterdagavondblad met vooral politieke artikelen in grote letters en het overige van de inhoud in een zeer kleine letter. De toneelverslagen werden er o.a. besproken door Frank van der Goes; de boekbesprekingen lagen nogal aan de anekdotische kant. De rubrieken letterkunde en schilderkunst werden verzorgd door R.A. Kollewijn en J. Veth. Einde 1882 werd er naast het weekblad een dagblad uitgegeven, in dezelfde vooruitstrevend-vrijzinnige geest. Dit dagblad, in de wandeling De nieuwe Amsterdammer geheten, bestond tot 1895.
Naam - instituut/vereniging
Als Ik Kan (° 1883 - ✝ 1950)
Antwerpse kunstkring.
Werd opgericht door een aantal jonge kunstenaars, die via groepstentoonstellingen hun werk een ruimere bekendheid wilden geven. Stichters waren F. Hanno, P. de Wit, F. Adriaenssen, Ch. Bolland, L. Brunin, E. Chappel, J. Rosier, H. Rul en H. van de Velde. Onder het voorzitterschap (vanaf 1 januari 1890) van H.Luyten, die ook het grote groepsportret Een zitting van de kunstkring Als ik kan 1885 schilderde, traden nog enkele talentrijke jongeren toe (onder wie K. Mertens, R. Baseleer, E. Larock en V. Hageman). De manifestaties van de kring werden o.m. door VS, het leidinggevende kunsttijdschrift uit die tijd, met welgemeende belangstelling gevolgd. Rond de eeuwwisseling echter verloor de groep zijn élan en verschoof naar de achtergrond van het artistieke leven, om rond 1950 te verdwijnen.
Association Pour L'art, L' (° 1892 - ✝ 1893)
Antwerpse artistieke vereniging.
Trachtte in opvolging van L'Art Indépendant het streven van de Brusselse groep Les XX om de contemporaine kunstuitingen ingang te doen vinden, buiten de hoofdstad verder te zetten. Het inrichtend comité bestond uit Ch. Dumercy, M. Elskamp, G.Morren, G. Serigiers, H. van de Velde en, gedurende enkele maanden slechts, V. Compijn.
Er werden twee tentoonstellingen georganiseerd (één in 1892 en één in 1893), waar geheel in de geest van Les XX zowel kunst als kunstnijverheid (gleizen potten, tapijtontwerpen, plakkaten enz.) werd getoond. Tot de deelnemers aan de tentoonstellingen behoorden o.m. Th.van Rysselberghe, A. Bloch, G. Seurat, V. van Gogh, J. Toorop, W. Crane en H. van de Velde. Ook van de Japanner Hiroshighé werd werk geëxposeerd. Behalve tentoonstellingen richtte de Association, eens te meer zoals Les XX, ook voordrachten en concerten in.
Pulchri Studio (° 1847 - °)
Haags schilderagenootschap.
Op 23/01/1847 opgericht door Jan en J.M.Weissenbruch, L. en J.F.Hardenbergh, W.A. en J.F.van Deventer, J.J.van der Maaten, H.Michael en W. Roelofs, met als doel tentoonstellingen, kunstbeschouwingen en tekenavonden te houden. De kring, onder bescherming van het vorstenhuis, heeft steeds alle bekende schilders van de Haagsche school gegroepeerd, met o.m. Mesdag , J.Bosboom en W.Sluiter als voorzitter. Leden zijn o.a. Marissen, Israels, A. en J.Neuhuys, Breitner, B.J.van Hove en Toorop geweest. In de jaren 1890 werden er, in het huis aan de Prinsegracht 57, belangrijke tentoonstellingen gehouden: één over Engelee kunstnijverheid (Crane, Greenaway e.a.) in 1893, de zevende jaarlijkse tentoonstelling van de Nederlandsche Etsclub in 1894, etc. In het begin van deze eeuw verzandde Pulchri Studio tot een zeer conservatieve vereniging, die pas in de jaren 1930 uit het isolement raakte, o.m. door samenwerking met Arti et Amicitiae in Amsterdam. Tijdens W.O.II had de kring een wat bezwarende verhouding tgo. de bezetter, wat nadien voor enige beroering zorgde. Pulchri Studio is, sinds 1901, gevestigd op het Lange Voorhout in Den Haag.
L.Gans (inl.) Nieuwe Kunst rond 1900 Den Haag, Gemeentemuseum, 1960. WP 5.
Treize, Les (° 1891 - °)
Antwerpse schildersvereniging, waarvan de oprichters, vreemd genoeg, met twaalf waren, nl. E. Cla.us, Th. 'Verstraete, E. Farasijn, E. de Jans, H. de Smeth, L. van Engelen, H. Luyten, F. Hens, Ch. Mertens, 1. van Aken, P. Verhaert en R. Looymans. De vereniging spiegelde zich aan de Brusselse groep Les XX, maar was duidelijk minder progressief. Naast het werk van een aantal traditionalisten, voornamelijk uit de voormalige kring Wees U Zelf, stelde de kring in zijn jaarlijkse salons ook baanbrekend werk voor, o.m. van E. Claus en Th. Verstraete. Wanneer de kring ophield te bestaan werd niet achterhaald; zeker is dat hij in 1898 nog actief was.
Indextermen
Naam - instituut/vereniging
Als Ik KanAssociation pour l'Art
Café des Artistes
Pulchri Studio
XIII, Les
Naam - persoon
Bom, Emmanuel deBraekeleer, Henri de
Briët, Arthur
Veth, Jan
Wijngaert, F. van den
Naam - plaats
AntwerpenChicago
Den Haag
Moergestel
Naam - uitgever
Lloyd AnversoisTitel - artikel
Aanteekeningen over SchilderkunstArthur Briët
Schilderkunst in de XIXde eeuw, De
Titel - boek
Bouwstoffen van de Geschiedenis van Antwerpen in de XIXde eeuwTitel - evenement
Tentoonstelling Hollandse Werken voor Chicago 1893Wereldtentoonstelling Chicago 1893
Titel - krant/tijdschrift
Amsterdammer, DeNieuwe Gids, De
Van Nu en Straks
Vlaamsche School, De