<Resultaat 601 van 1419

>

[1]
Beste Mane
'k ga je dadelijk inlichten[.] 'T is hier Winter en je weet wel dat we gezworen vijanden zijn,[2] ik acht het niet geraadzaam van onder zijn oogen te komen. Met expositie van A[ls] ik K[an][3] heb ik nog in 't stad geweest ('k had beter in mijn nest gebleven maar 't moest, ge zult seffens weten waarom) 'k zou van de reis profiteeren om de expositie te zien maar ben juist op den trap geraakt — nu ben ik van over eenige dagen weêr op de loop[.] Ge moet weten dat er sprake was van voor eenige maanden naar 't zuid te trekken. In weerwil van de centen zou ik Copies maken voor 't museum van Brussel (parc du cinquantenaire) op zekeren dag moest ik dan bij de Gouverneur zijn maar gansch het boeltje is bij meneer de minister in duigen gevallen, de vent had geen duïten 't welk hem erg speet schrijft hij. Hewel goed overwogen spijt het mij zoo erg niet als hem. Verondersteld dat ik tijdens het slechte seizoen mij ginder bevond (om physique) bij het terugkomen was het 10 tegen 1 weer 't zelfde en werken zou ik er toch niet doen, dit geloof ik ten minste[,] we zullen dan maar weeral trachten stillekens aan de lente te komen[.] Nu wat aangaat de kwestie A[ls] ik kan[:] 'k had hier 2 of 3 schilderijen die bijna klaar waren nen heelen tijd voor de opening[.] 'k had gehoopt ze kunnen op hun pooten te zetten maar ze staan hier nog zooals over 2 of 3 maanden (of wat slechter daar ik er aan geknoeid heb, en ze nu naar den bliksem acht) het effect is weg en zoo me toch niet toelaten ze aan te pakken[.] Richard[4] had me naar het schilderij uit Gent[5] gevraagd voor A[ls] ik kan[.] ten eerste er moet nen lijst rond vooraleer ze toch [2] buiten komt en ten tweede zou ik er nog graag wat aan veranderd hebben[.] Het speet me oprecht niets naar als ik kan te hebben kunnen zenden daar ik van in den tijd dat ik op de zittingen kwam geroken heb dat er zoo wat hoe moet ik zeggen?... bestond tusschen hen en de XIII en dat er wel confraters zullen geweest zijn die deze abstentie als mijne bijtreding aan de XIII zullen aanzien hebben[,] 't welk mis is punctum. contre la force.
ja ik heb het artikel Briët gelezen[.][6] 'k heb er den type goed in terug gevonden [.] Het schilderij ken ik ook niet, ge weet dat hij verloofd is? hij zal zou wat in 't voorjaar trouwen schrijft hij[7] — zoo ge eens tot hier komt laat ik je hare photo zien[,] nogal aardig ziet het er uit — bitter jong dunkt me[.]
je vraagt, wat denkt ge over het idee Nu en straks? Daar weet ik niets van[,] 'k hoor of zie hier niets — wat is het voor iets? Als het god belieft zal ik bij de eerste lente dagen ook wel iets gedaan krijgen[.] de stukken staan juist gepointeerd — lijk de artilleurs hier zeggen — verders ben ik hier nevens mijn kot aan een interieur bezig — zeg eens wat of ge uitsteekt.
Wil je een photographie van mijne zot?[8]
je E[vert]Larock

Annotations

[1] I.v.m. de datering: Larock heeft in elk geval het artikel van De Bom kunnen lezen (zie [6]). Vermits het overlijden van de De Vlaamsche School medewerker Gerrit Wagner (24 nov. 1892) niet in het decembernummer wordt vermeld, maar wel in het januarinummer van 1893 (De Vlaamsche School, nr., VI (1893) 16), kunnen we dus aannemen dat het blad eind november of begin december van de pers kwam. Larock kan het artikel gelijk wanneer in december hebben gelezen. Het is bijgevolg onmogelijk de datering nader te preciseren.
[2] "We": Evert Larock en het slechte weer. Larock had last van een zwakke gezondheid, zoals uit de meeste van zijn brieven blijkt.
[3] De tentoonstelling van Als Ik Kan werd gehouden in de zalen van het Oud Museum (Museumplaats, Antwerpen) van 12 tot 26 november 1892. Evert Larock stelde er tentoon. Zie De Koophandel van Antwerpen van 10 nov. 1892) en 22 nov. 1892.
[4] Richard Baseleer.
[5] De Idioot, tentoongesteld op de driejaarlijkse tentoonstelling van de Maatschappij tot aanmoediging der Schone Kunsten die liep van 22 aug. tot 1 okt. 1892. Zie De Vlaamsche School, nr., V (1892), p. 86, en Pol de Mont, 'Het Salon van 1892 te Gent', in: De Vlaamsche School, nr. V (1892), p. 161-181.
[6] Emmanuel de Bom, 'Arthur Briët', in: De Vlaamsche School, nr. V (1892), p. 181-183. Het artikel moet vóór 20 december 1892 verschenen zijn. Zie brief 234 (noot 1), waarin Briët Emmanuel de Bom bedankt voor de toezending.
[8] De Onnoozele of De Idioot: zie [5].

Register

Naam - persoon

Baseleer, Richard (° Antwerpen, 1867-03-30 - ✝ Genève, 1951-02-20)

Schilder.

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Brièt, Arthur (° Madioen (Java), 1867-01-25 - ✝ Nunspeet, 1939-02-23)

Schilder van de realistische school.

Leerling van J.Hoevenaar Wzn.(Utrecht). Liet zich in 1884 inschrijven aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Werkte ook in Mechelen bij A.Struys. Behoorde tot de Vriendenkring, die geregeld in het Café des Artistes (Hofstraat, Antwerpen) bijeenkwam en waartoe ook E.de Bom behoorde. Was een bekende van V.van Gogh, die hij een "slecht schilder" vond.

Met zijn verblijf op het Noord-Brabantse platteland werd hij een gerenommeerd schilder van boereninterieurs, die echter vooral buiten Nederland (Duitsland, Frankrijk) gewaardeerd werden. Te Nunspeet organiseerde zijn vrouw, Johanna Vorsterman-Van Oijen, avonden met lezingen, waarop o.m. F. Timmermans vaak te gast was.

Larock, Evert (° Kapellen-op-den-Bos, 1865-05-12 - ✝ Kapellen-op-den-Bos, 1901-01-13)

Portret-, genre- en interieurschilder. Leerling van de tekenschool te Mechelen en van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Volgde daglessen bij Ch.Verlat. Was lid van Als Ik Kan en van De Dertien. Schilderde in naturalistische trant. Zijn werken hebben vaak een sociale inslag. Hij overleed aan tuberculose.

Mont, Maria Polydoor Karel De (gen. Pol) (° Wambeek, 1857-04-15 - ✝ Berlijn, 1931-06-29)

Schrijver, kunsthistoricus en journalist.

Wagner, Gerrit A.A. (° Amsterdam, 1862-03-08 - ✝ Antwerpen, 1892-11-24)

Componist.

Was aanvankelijk in de handel werkzaam. Ontving muziekonderricht van H.F.R.Brandt Bruys. Kwam in 1885 naar Antwerpen en studeerde er o.m. bij Benoit en Blockx. Was dirigent van het Mannenkoor en de Liedertafel. Schreef koorwerken, orkestpartijen, liederen, een symfonie, symfonische gedichten en strijkkwartetten.

Titel - krant/tijdschrift

Koophandel Van Antwerpen, De. Dagblad Voor Politiek, Nijverheid, Kunst En Landbouw Van Antwerpen (° 1863 - ✝ 1897)

'Dagblad voor Politiek, Nijverheid, Kunst en Landbouw van Antwerpen'. Doctrinair-liberaal dagblad.

Vlaamsche School, De (° 1855 - ✝ 1901)

Tijdschrift voor kunsten, wetenschappen, letteren, oudheidkunde en kunstnijverheid.

Naam - instituut/vereniging

Als Ik Kan (° 1883 - ✝ 1950)

Antwerpse kunstkring.

Werd opgericht door een aantal jonge kunstenaars, die via groepstentoonstellingen hun werk een ruimere bekendheid wilden geven. Stichters waren F. Hanno, P. de Wit, F. Adriaenssen, Ch. Bolland, L. Brunin, E. Chappel, J. Rosier, H. Rul en H. van de Velde. Onder het voorzitterschap (vanaf 1 januari 1890) van H.Luyten, die ook het grote groepsportret Een zitting van de kunstkring Als ik kan 1885 schilderde, traden nog enkele talentrijke jongeren toe (onder wie K. Mertens, R. Baseleer, E. Larock en V. Hageman). De manifestaties van de kring werden o.m. door VS, het leidinggevende kunsttijdschrift uit die tijd, met welgemeende belangstelling gevolgd. Rond de eeuwwisseling echter verloor de groep zijn élan en verschoof naar de achtergrond van het artistieke leven, om rond 1950 te verdwijnen.

Treize, Les (° 1891 - °)

Antwerpse schildersvereniging, waarvan de oprichters, vreemd genoeg, met twaalf waren, nl. E. Cla.us, Th. 'Verstraete, E. Farasijn, E. de Jans, H. de Smeth, L. van Engelen, H. Luyten, F. Hens, Ch. Mertens, 1. van Aken, P. Verhaert en R. Looymans. De vereniging spiegelde zich aan de Brusselse groep Les XX, maar was duidelijk minder progressief. Naast het werk van een aantal traditionalisten, voornamelijk uit de voormalige kring Wees U Zelf, stelde de kring in zijn jaarlijkse salons ook baanbrekend werk voor, o.m. van E. Claus en Th. Verstraete. Wanneer de kring ophield te bestaan werd niet achterhaald; zeker is dat hij in 1898 nog actief was.

Titel - evenement

Salon De Gand (° 1792 - °)

Het 'Salon de Gand' was een schilderijententoonstelling waaraan telkens ook een wedstrijd verbonden was. Tot 1814 biënnaal, later (vanaf 1817) triënnaal (en alternerend met de salons van Brussel en Antwerpen). Eerst ingericht door de directie van de Gentse academie, werd de organisatie na 1850 overgenomen door de Société Royale pour l'Encouragement des Beaux-Arts à Gand. De tentoonstelling ging meestal in het Stadhuis of de academie door.