<Resultaat 894 van 1419

>

Houwe,
Uw laatste brief eindigde met: "Arme kerel, elke week twee bezoeken!"[1] Op dátzelfde oogenblik ontving ik het bezoek van den verbazend-knap-gedanen Toon fan Velie!![2] Die jongen is toch niet sterk, hij heeft me duchtig verveeld. Er steekt verdomd weinig in, geloof ik, alleen zijn knevels maken hun gewoon effect. Hij zei me dat Diepenbrock, Derkinderen & Veth niet veel sympathie hebben voor "Van Nu & Straks", omdat VandeVelde... dien band van Molkenboer geweigerd heeft,[3] band dien Derkinderen goed vond! Dat schijnt me meer onwaarschijnlijk, ten eerste omdat dat uiterst kleingeestig zou wezen, ten tweede omdat Diepenbrock daarin niks te zien heeft, ten derde omdat die teekening van den zeer obscuren Molkenboer slecht was, en het in ieder geval niet heel delicaat mag geheeten worden, een band voor te stellen om dien van V[an de] Velde te vervangen. Ik geloof integendeel dat die artiesten met ons niet meê willen omdat ze denken dat we als concurrent van den N[ieuwe Gids] willen optreden (invloed, vooral, van het artikel van Kalff).[4] Ik hoor dat ze daar allemaal over die zaken praten in Holland; b.v. Derkinderen & Diepenbrock wisten dat ik in Holland geweest was, wie ik gezien had, enz.
Van de V[elde] heeft nu geschreven aan Veth om hem een teekening te vragen.[5] We gaan zien wat hij antwoordt, & daarna zal ik hem alle zaken uitleggen. Ik zal ook trachten een 20 fr. bijeen te krijgen binnenkort om naar 's Hertogenbosch te gaan & Diepenbrock te spreken. Deze heeft heel veel invloed op Derkinderen.
En die N[ieuwe] Gids is nog niet verschenen![6]
....?....?.....?
Ze zijn bezig met "V[an Nu] & S[traks]" te drukken.[7] Donderdag avond zend ik een nr aan "die van het souper",[8] Vrijdag morgen krijgt Smeding zijn exemplaren & Maandag morgen zal ik al de rest verzenden.
[2]
Gelooft ge dat we Zaterdag kunnen bijeenkomen?[9] Vraag dat eens aan al de vrienden, & zend me antwoord vóór Donderdag morgen.
Zondag hebben we hier het Concert Lamoureux.[10] Dien dag moet ook Mortelmans in Brussel zijn (uitvoering van zijn muziek, plechtige ontvangst in de Distel, enz.)[11]
Buysse heeft geschreven aan V[an de] Velde dat hij aanstaande maand niet zou kunnen komen. Hij vraagt dus een vergadering deze maand.
"Het is wenschelijk" dat de Antwerpenaars na u in Brussel aankomen.[12]
Schamelhout sprak me over de conference van Franck.[13] Had ik geen gelijk u te schrijven dat die thesis erg naar de Vogüé, Desjardins, Béranger & Rod stonk? Nu hoor ik dat hij inderdaad van heel de kliek gesproken heeft. Wat me Schamelhout vertelde boezemt me niet het minste vertrouwen in: een jongen als Franck voelt niet genoeg om te begrijpen wat het pessimisme van deze eeuw geweest is, & nog is. Het pessimisme, zooals die "normaliens" dat begrijpen, is zeer oppervlakkig. En hún idealisme & optimisme is ook het onze niet.
Dat boekje van Jef Van de Venne is een schandalerij.[14] Le pavé de l'ours. Ge zoudt de verfoeilijke karakteristiek, de eigenaardigheid van elken bourgeois afzonderen, & al die trekken & toetsen bijeenbrengen om het type van den bourgeois te verkrijgen, het symbool van den bourgeois door de tijden heen: ge zoudt tot iets komen als die biographie van Rooses. Wat een lamme ploert!! Het is een schandaal dat een gevaarlijke idioot als Rooses geduld wordt, & zelfs als een autoriteit aanzien. Een idioot & een smeerlap (een lam mensch heeft niet veel te doen om een smeerlap te worden). Ik moet u vooral het stuk over Moyson aanbevelen.[15]
Ik citeer :
"... verlaten stond hij alleen. Zijne studiën had hij verwaarloosd, het vaderlijk huis had hij verlaten & het overige van zijn kort leven zwierf hij rond, bekommerd om het brood, maar nog immer strijdend voor het ideaal zijner eerste jaren. Elk leger, elke partij heeft zoo hare "enfants perdus": helden, zoo de slag gewonnen wordt, dwazen, zoo hij wordt verloren; menschen die den weg naar den strijd & niets anders voor zich zien liggen, die niet wachten naar een gunstiger oogenblik, naar een min bedreigd standpunt... Het zijn de outlaws onzer beschaafde wereld...!"
Sakkernonndemillenonndedszû!!! lijk Buysse zegt... Ik wist dat een [3] bourgeois soms eens cyniek kon zijn, maar....
Over den Jef zullen we niet spreken. 't Is om hem te kletsen! Zijn ophemeling van de politiek & zijn theorieën over de critiek hebben me doem "gobbelen". Ten andere alle phrasen zijn belachelijk.
Andere guitare: Simons vraagt me naar de proeven van "Opleving".[16] Dat wordt gevaarlijk. We zullen hierover in Brussel spreken. Schrijf hem nog niet.
Nu over een plan van studie gesproken.[17]
Geschiedenis & Wijsbegeerte: heel goed om te beginnen, het is juist wat ge noodig hebt.
Uw verdeeling van de studie der geschiedenis (gesch[iedenis] der feiten — der beschaving — der Kunst) is niet practisch. De feiten, de beschaving & de kunst van een tijdvak moeten samen geleerd worden.
Voor de geschiedenis hoeft ge natuurlijk niet de details[,] vooral de feiten niet[,] te bestudeeren. Er is hier alleen spraak van algemeene geschiedenis. Een werk dat u een goed overzicht van heel de geschiedenis zou geven bestaat er niet.
Voor de oudheid kan u het boekje van Vanderkindere het meest diensten bewijzen.[18] Het is een résumé dat moet aangeleerd, & niet kan gelezen worden. Ge gebruikt het als leidraad. Voor de lezingen: Maspero: Histoire des peuples de l'Orient — Duruy: Histoire grecque — Maréchal: Histoire romaine. Maspero is goed voor de gesch[iedenis] van AEgypte. Duruy is niet uitmuntend, maar er bestaat geen beter bet boek. Ofwel moet ge wat lezen in de groote werken van Curtius, Grote, enz. Vooral Curtius is goed (maar zijn Grieksche Gesch[iedenis] is heel gedetailleerd & heel lang). Als groot werk voor de Romeinen: Duruy, Hist[oire] des Romains.
De literatuur der oudheid hoeft ge niet in de bizonderheden te bestudeeren. Voor de kunst, neem de boekjes van de Collectie Quantin (van 2.75 fr. in de galerie Bortier).[19]
Voor de de middeleeuwsche & moderne geschiedenis (tot de Fr[ansche] Revolutie): Jallifier & Vast: Histoire de l'Europe (ik zal u dat thuis laten zien).
Onder redactie van Lavisse wordt nu een goede gesch[iedenis] der moderne tijden uitgegeven.[20] Elk artikel wordt door een specialist geschreven. [4] Dat werk verschijnt in afleveringen van 2 fr., die, geloof ik, tweemaal in de maand verschijnen. Er zijn tot nu twee dikke boekdeelen verschenen. Misschien kunt ge dat in de Bibliotheek doen koopen.
Voor de hedendaagsche geschiedenis, neem het résumé van Vanderkindere (het beste, & eenig goede, op dat gebied).[21]
Voor de literatuur kent ge waarschijnlijk de werken. Hierover meer in Brussel.
Voor de wijsbegeerte moogt ge niet beginnen met een algemeen overzicht. Bestudeer zeer goed, in al de bizonderheden, als voor een exaam, één stelsel, of beter één wijsgeer. Bijv., Plato. Ge bestudeert zijn tijd, & heel zijn wijsbegeerte, zonder u om al de rest te bekreunen. Ik zal u hier uitleggen waarom. De beste werken zijn:
  • Alfr[ed] Fouillée: Hist[oire] de la Philosophie, chap[itre] V.
  • Zeller: Die Philosophie der Griechen (4e boek)
  • A[lfred] Fouillée: La Philosophie de Platon.
Indien Plato u niet aanstaat, neem Kant. Maar dit is een moeilijker studie. Daarna studeert ge in een algemeene gesch[iedenis] der philosophie, als die van Fouillée.
Ik zal u in Brussel meer uitleggingen geven. Ik ga slapen. Beste poot van
G.
Zend me direct den brief die bij u gereed ligt, groot kind!
Gisteren thesis Sarolea,[22] die een beest & een smeerlap is (ja!!). Het was een volkomen nederlaag. Hij is piteus geweest. Heel de zaal heeft hem uitgelachen, & heeft schrikkelijk gefloten wanneer men zijn thesis aangenomen heeft. Daarna groot cabaal, tumult, oorvegen, lappen, enz. Mondelings te vertellen.

Annotations

[1] Brief niet teruggevonden. Zie ook brief 253 (noot 17).
[2] Antoon van Welie.
[3] Theo Molkenboer maakte een omslagontwerp voor Van Nu en Straks, dat echter nooit werd gebruikt. Zie E. Braches, Het boek als Nieuwe Kunst 1892-1903. Een studie in Art Nouveau (Utrecht, Oosthoek, 1973), p. 470. Dat deze afwijzing door Nederland niet in dank werd afgenomen, blijkt tevens uit een brief van André Jolles aan Alphons Diepenbrock: "N[u] en S[traks] heeft de domheid gehad een omslag door Theo Molkenboer geteekend en wat Toon goed vond te weigeren." Zie E. Reeser, Alphons Diepenbrock. Brieven en documenten ('s-Gravenhage, Martinus Nijhoff, deel 1, 1962), p. 466.
[4] Kalf leverde kritiek op Frederik van Eeden in zijn artikel 'Over Johannes Viator' (getekend J.F. Moraaz. Zie brief 69, noot 12 en brief 104, noot 1.
[5] Zie brief 259. De lithografie van Jan Veth verschijnt in Van Nu en Straks, 6-7 [1894] als buitentekstplaat.
[7] Van Nu en Straks, 4. Zie brief 259 en brief 265.
[10] Het concert van Charles Lamoureux vond plaats op zondag 29 oktober 1893 om 13.30 uur in de Muntschouwburg te Brussel. Zie L' Art Moderne, XIII, 44 (29 okt. 1893), p. 350. Een weinig vleiende kritiek op de uitvoering verscheen in L' Art Moderne, XIII, 45 (5 nov. 1893), p. 357.
[11] Op zondag 29 oktober 1893, om 13.30 uur, hield te Brussel in het Paleis der Academiën de Académie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique (Classe des Beaux-Arts) haar jaarlijkse openbare vergadering. Het programma omvatte drie delen: 1) Voordracht door Ad. Samuel, 'L'Art libre et l'enseignement de la musique'; 2) Proclamatie van de uitslagen van de jaarlijkse prijsvragen van de Klasse en van de grote prijsvragen van de regering voor 1893; 3) Uitvoering van de bekroonde cantate Lady Macbeth (tekst: J.B. de Snerck, laureaat van de cantatenwedstrijd 1893; Nederlandse vertaling: Emanuel Hiel; muziek: Lodewijk Mortelmans).
Aan de uitvoering van de cantate verleenden hun medewerking: Maria Soetens-Flament, Henry Fontaine, de Koor Vereeniging uit Antwerpen en het orkest van de Muntschouwburg. Zie L' Art Moderne, XIII, 44 (29 okt. 1893), p. 350; 'La cantate de M. Mortelmans', in: L' Art Moderne, XIII, 45 (5 nov. 1893), p. 358, en de programmafolder van de Académie Royale in de documenten over Lodewijk Mortelmans in het AMVC (M 8235/D).
Er was geen ontvangst in De Distel. Het verslagboek zegt hierover slechts: "De voorzitter deelt mede eene kaart van de vlaamsche wacht ontvangen te hebben waarbij de medewerking der Distel wordt gevraagd tot het vieren van den heer Mortelmans. Bij gebrek aan de beloofde latere inlichtingen heeft de Distel geen gevolg hieraan kunnen geven." (zie de documenten over De Distel in het AMVC (D 531/D, f°40, 4 nov. 1893).
[14] Jef van de Venne, Max Rooses, in de reeks Mannen van beteekenis in onze dagen, onder redactie van E.D. Pijzel (Haarlem, H.D. Tjeenk Willink, afl. 6 (1893), p. 225-278.
[15] Dit stuk staat in Jef van de Vennes Max Rooses (zie [14]), p. 245-246. Behalve "outlaws", zijn alle onderstrepingen in het citaat van August Vermeylen.
[16] De eenakter Opleving van Josine Mees. Zie Zie brief 276, noot 1.
[17] Zie ook brief 232 (noot 3). De Bom schreef in zijn notaboekje "Dec. 1893" (AMVC, B 708/H 108862) de volgende lijst werken die hij moest doornemen. Als slot van de reeks hernam hij enkele auteurs en voegde er het boeknummer van de Stadsbibliotheekaan toe:
  • Geschiedenis.
    • Oudheid:
      • van der Kindere. (studeeren)
      • Maspero Histoire des peuples de l'Oriënt (AEgypte).
      • Duruy. Hist[oire] grecque
      • Maréchal Hist[oire] romaine.
      • Curtius (Grieksche Gesch[iedenis])
      • Grote
      • Duruy Hist[oire] des Romains
      • Kunst: Collectie Quantin
    • Middeleeuwsche & moderne geschiedenis:
      • Jallifier &Vast: Histoire de l'Europe.
      • Lavisse Hist[oire] des temps modernes.
      • Resumé v[ander] Kindere
    • Literatuur:
      • ........
      • St. Beuve
      • Taine — x Brandes
      • Hennequin
  • Wijsbegeerte.
    • 1° Plato
      • a) Alfr[ed] Fouillée Hist[oire] de la philosophie ch[apitre] V.
      • Zeller Die Philosophie der Griechen, 4e b[oek]
      • Fouillée La Philosophie de Platon.
    • (of Kant)
      • Algemeene gesch[iedenis] Fouillée
    • Ch. Bénard. Platon, sa philosophie Alcon, Paris 1892
    • Fruin 10 jaren uit den 80j[arigen] oorlog
    • Letourneau
      • L'évolution juridique
      • ------------------ politique
    • Proal le Crime & la peine
    • Maspero
      • K 18562 8°
      • K 19188 8°
      • K 20225 8°
    • Duruy (Hist[oire] grecque) K 18121
    • [[id.]] (Hist[oire] des Romains) K 19832
    • Grote K 13919 (19 vols) "
[18] L. Vanderkindere, Histoire de l'antiquité; manuell à l'usage de l'enseignement moyen et de l'enseignement normal (Bruxelles, A.N. Lebègue et C°, 1883.
[19] Niet teruggevonden.
[20] Histoire générale du IVe siècle à nos jours. Publié sous la direction de E. Lavisse et A. Rombaut (Paris, A. Colin, 1892-1901, 12 delen in gr. 8°. Er waren inderdaad reeds 2 delen verschenen: I. Les origines (395-1095) (1892, VI + 805 pp.) en II. L'Europe féodale; les Croisades (1095-1270) (1893, 987 pp.)
[21] L. Vanderkindere, Histoire contemporaine; manuel à l'usage de l'enseignement moyen (classe de rhétorique) et de l'enseignement supérieur (Bruxelles, A.N. Lebègue et C°, 1885).
[22] Charles Saroléa, La Liberté et le Déterminisme dans leurs rapports avec la Théorie de l'Evolution. Thèse présentée à l'Université libre de Bruxelles pour l'obtention du Doctorat spécial en philosophie (Bruxelles, Weissenbruch, 1893).
Over dit doctoraat verscheen volgend artikel: [Anoniem], 'Charles Saroléa', in: L' Art Moderne, XIII, 46 (12 nov. 1893), p. 361-363. Het artikel looft wel de stijl van de dissertatie: "Votre phrase est noble et eloquente, ce qui surprendra peut-être ceux qui vous ont vu si troublé et balbutiateur lors de la défense publique de votre thèse." (p. 361), maar ziet er een emanatie in van het "Doctrinarisme" dat onder de ULB-bonzen leefde en terecht door de studenten werd aangevochten: "Déjà, dans votre thèse, vous avez accepté une première fois la mission agressive pour laquelle ces maîtres et ces conseillers sournois rêvent de vous domestiquer. Sans que cela fût dit, cela fût compris par tout le monde. Voyez-y la raison réelle, sérieuse n'en doutez pas, de l'hostilité qui s'est brusquement dégagée comme un fluide inflammable où saute une étincelle. (...) vous vous rendez compte de ce qu'il y a de monstrueux dans cette philosophie à laquelle aboutit votre thèse, et qui est bien celle des implacables milieux doctrinaires, qu'il n'y a et ne doit y avoir de liberté morale que pour les privilégiés, pour cette fausse élite de l'humanité qui n'a jamais été que la clique des oppresseurs et des jouisseurs." (pp.362-263).

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Brandes, Georg Morris Cohen (° Kopenhagen, 1842 - ✝ Kopenhagen, 1927)

Literair historicus en criticus.

Buysse, Cyrillus Gustave Emile (° Nevele, 1859-09-20 - ✝ Afsnee, 1932-07-25)

Schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks.

Gehuwd met de Nederlandse Nelly Dyserinck op 01/10/1896.

Derkinderen, Antonius Johannes (° Den Bosch, 1859-12-20 - ✝ Amsterdam, 1925-11-02)

Beeldend kunstenaar.

Fontaine, Henry (° Antwerpen, 1857-04-05 - ✝ Antwerpen, 1923-12-23)

Musicus.

Franck, Louis (° Antwerpen, 1868-11-28 - ✝ Wijnegem, 1937-12-31)

Advocaat en politicus.

Henmequin, Auguste-emile (° Palermo (Sicilië), 1859 - ✝ Samois (Seine-et-Marne), 1888)

Essayist en criticus.

Jeugdvriend van J.K.Huysmans, wiens romandocumentatie hij hielp naspeuren. Vaak in één adem genoemd met Bourget en Taine. Behoorde tot de vroegste medewerkers van La revue indépendante, waarin hij een der eerste artikels over A rebours publiceerde (nr.3, juli 1884, 119-216). Hij besprak ook o.m. L'oeuvre van Zola in La revue contemporaine van april/mei 1886, 565-568. Zijn bijdragen aan La revue contemporaine van april/mei en juni/juli 1886 ('La critique scientifique des oeuvres d'art') werdenherwerkt tot een uitgebreide versie, onder de verzameltitel Etudes de critique scientifique. Het eerste deel Ecrivains Francisés. Dickens-Heine - Tourguénief - Poé - Dostoïeweki - Tolstoï verscheen enkele dagen vóór zijn dood. Het tweede deel Quelques écrivains français. Flaubert -Zola - Hugo - Goncourt - Huysmans, etc. werd in 1890 posthuum uitgegeven. Hij woonde in Parijs en kwam om bij een bezoek aan O. Redon, tijdons een zwempartij.

Hiel, Emanuel (° Sint-Gillis-Dendermonde, 1834-05-31 - ✝ Schaarbeek, 1899-08-27)

Letterkundige.

Mees, Josine Adriana (° Rotterdam, 1863-06-26 - ✝ Den Haag, 1948-03-11)

Toneelschrijfster.

Huwde in 1894 met Leo Simons.

Mortelmans, Lodewijk (° Antwerpen, 1868-02-05 - ✝ Antwerpen, 1952-06-24)

Componist.

Broer van Frans Mortelmans.

Pijzel, Ewaldus Daniël (° Dordrecht, 1846-09-09 - ✝ Hilversum, 1926-01-30)

Wis- en natuurkundige en journalist.

Zoon van een Dordrechter predikant. Na opleiding aan de Polytechnische scholen van Delft en Zürich, promoveerde hij te Groningen tot doctor in de wis- en natuurkunde. Werd in 1871 leraar M.O., eerst in Amersfoort, dan in Deventer. Vanaf 1883 legde hij zich geheel toe op de journalistiek, achtereenvolgens als redacteur van De Amsterdammer (dagblad), Eigen Haard en Mannen van Beteekenis. Schreef ook opstellen in een aantal tijdschriften (o.a. De Gids) en componeerde enkele liederen voor piano.

Rod, Edouard (° Nyon (Zwitserland), 1857 - ✝ Grasse (Frankrijk), 1910)

Schrijver.

Rooses, Max (° Antwerpen, 1839-02-10 - ✝ Antwerpen, 1914-07-15)

Kunsthistoricus en criticus.

Vader van Rosa Rooses.

Samuel, Adolphe (° Luik, 1324-07-11 - ✝ Gent, 1890-09-11)

Componist en muziekpedagoog.

Sarolea, Charles (° Tongeren, 1870-10-25 - ✝ Edinburgh, 1953-03-12)

Hoogleraar, consul en publicist. Doctor in letteren en wijsbegeerte aan de UEL.

Studeerde er gedurende een jaar ook natuurwetenschappen. Werd in 1893 speciaal doctor in de wijsbegeerte aan de universiteit van Brussel met een controversieel proefschrift over vrijheid en determinisme m.b.t. de evolutieleer. Verkreeg studiebeurzen voor Palermo, Napels en Parijs. Had een zeer veelzijdige belangstelling. Werkte mee aan dagbladen en tijdschriften en schreef behalve zijn baanbrekende monografie over H. Ibsen nog tal van filosofische en politieke werken.

Schamelhout, Gustaaf (° Brussel, 1869-03-25 - ✝ Antwerpen, 1944-01-21)

Arts.

Simons, Leo Mz (° Den Haag, 1862-08-01 - ✝ Rotterdam, 1932-06-11)

Auteur, uitgever (Wereldbibliotheek) en Vondelkenner.

Vanderkindere, Léon (° St.-Jans-Molenbeek, 1842-02-22 - ✝ Ukkel, 1906-11-09)

Historicus en liberaal politicus.

Velde, Henry Clemens Van De (° Antwerpen, 1863-04-02 - ✝ Zürich, 1957-10-25)

Architect, schilder, sierkunstenaar en essayist. Medeoprichter van Van Nu en Straks. In 1894 gehuwd met Maria Sèthe.

Venne, Jef Van De (° Antwerpen, 1867-06-12 - ✝ Wilrijk, 1952-07-17)

Onderwijzer en schrijver.

Studeerde aan de toenmalige Rijksnormaalschool voor jongens te Antwerpen. Werd in 1886 benoemd tot onderwijzer te Antwerpen. Was een der vroegste leden van de Mertensvereniging, waar hij vele Vlaamse vrijzinnige voormannen leerde kennen; medestichter van de onderwijsvereniging Diesterweg. Lid van het Antwerpse Taalverbond en secretaris van het Verbond der Vlaamsche Vrijzinnige Vereenigingen. Medeopsteller van Noord en Zuid en hoofdopsteller van Recht door zee, werkte mee aan het Nederlandsch museum, Ons woord en De Koophandel van Antwerpen. Schreef een groot aantal artikels over opvoedkunde.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Veth, Jan Pieter (° Dordrecht, 1864-05-19 - ✝ Amsterdam, 1925-08-01)

Schilder.

Welie, Antoon Van (° Afferden, 1866-12-18 - ✝ Den Haag, 1957-09-25)

Schilder.

Naam - uitgever

Nijhoff, Martinus (° Arnhem, 1826-12-26 - ✝ Den Haag, 1894-09-24)

Boekhandelaar en uitgever.

Titel - krant/tijdschrift

Art Moderne, L' (° 1881 - ✝ 1914)

Brussels artistiek weekblad.

Werd, zoals ook La jeune Belgique, bij Wwe Monnom gedrukt. Opgericht door de advocaat Edmond Picard, die toen werd beschouwd als de geestelijke leider van de Brusselse progressieve jongeren. Samen met Octave Maus, de bezieler van de kunstenaarskring Les XX (1884 - 1893), verdedigde hij in l'Art moderne o.m. het impressionisme en het wagnerisme. Het tijdschrift kan in zekere zin beschouwd worden als een voorbode van Van Nu en Straks: vooral Picards uitspraak dat kunst filosofische gedachte, synthese en leven is, wijst in die richting. Medewerkers waren o.a. C.Lemonnier, E.Verhaeren (die ook in de redactie zat), G. Eekhoud, E. De Molder (later schoonzoon van Fél.Rops) en H. van de Velde.

Naam - instituut/vereniging

Distel, De (° 1881 - ✝ 1908)

Kunst- en letterkundig genootschap.

Koninklijke Muntschouwburg

Brusselse operaschouwburg.

Indextermen

Naam - instituut/vereniging

Académie Royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique
AMVC Letterenhuis
Distel, De
Koor Vereniging Antwerpen
Muntschouwburg
Paleis der Academiën
Stadsbibliotheek Antwerpen
Université Libre de Bruxelles

Naam - persoon

[Anoniem]
Bom, Emmanuel de
Braches, E.
Brandes, Georg
Buysse, Cyriel
Bénard, Charles
Bérenger, Henry
Derkinderen, Antonius Johannes
Desjardins, Paul
Diepenbrock, Alphons
Duruy, Victor
Eeden, Frederik van
Fontaine, Henry
Fouillée, Alfred
Franck, Louis
Fruin, Robert
Grote
Hennequin, Auguste-Emile
Hiel, Emanuel
Jallifier, R.
Jolles, André
Kalf, Jan
Kant, Immanuel
Lamoureux, Charles
Lavisse, Ernest
Letourneau, Charles
Maréchal
Maspero, Gaston
Mees, Josine
Molkenboer, Theo
Mortelmans, Lodewijk
Moyson, Emiel
Pijzel, Ewaldus
Plato
Proal, Louis
Quintus Curtius Rufus
Reeser, Eduard
Rod, Edouard
Rombaut, A.
Rooses, Max
Sainte-Beuve, Charles Augustin
Samuel, Adolphe
Sarolea, Charles
Schamelhout, Gustaaf
Simons, Leo
Smeding, Lucas Hendrik
Snerck, J.B. de
Soetens-Flament, Maria
Taine, Hippolyte
Vanderkindere, Léon
Vast, Henri
Velde, Henry van de
Venne, Jef van de
Vermeylen, August
Veth, Jan
Voghüé, Eugène-Melchior de
Welie, Antoon van
Zeller, Eduard

Naam - plaats

Antwerpen
Brussel
Den Bosch
Den Haag
Haarlem
Parijs
Utrecht

Naam - uitgever

Alcon
Colin, A.
Lebègue et Co, A.N.
Nijhoff, Martinus
Oosthoek
Quantin
Tjeenk Willink, H.D.
Weissenbruch

Titel - artikel

Cantate de M. Mortelmans, La
Charles Saroléa
Over Johannes Viator

Titel - boek

Aanteekeningen Dec. 1893
Alphons Diepenbrock. Brieven en documenten
Boek als Nieuwe Kunst 1892-1903, Het. Een studie in Art Nouveau
Crime et la peine, Le
Europe féodale, L'. Les Croisades (1095-1270)
Evolution juridique dans les diverses races humaines, L'
Evolution politique dans les diverses races humaines, L'
Histoire ancienne des peuples de l'Orient
Histoire contemporaine. Manuel à l'usage de l'enseignement moyen (classe de rhétorique) et de l'enseignement supérieur
Histoire de l'antiquité. Manuel à l'usage de l'enseignement moyen et de l'enseignement normal
Histoire de l'Europe et particulièrement de la France
Histoire de la Philosophie
Histoire des Romains et des peuples soumis à leur domination
Histoire grecque
Histoire générale du IVe siècle à nos jours
Histoire romaine
Liberté et le Déterminisme dans leurs rapports avec la Théorie de l'Evolution, La
Max Rooses
Origines (395-1095), Les
Philosophie de Platon, La
Philosophie der Griechen, Die
Platon, sa philosophie, précédée d'un aperçu de sa vie et de des écrits
Tien jaren uit den tachtigjarigen oorlog

Titel - cyclus/reeks

Mannen van beteekenis in onze dagen

Titel - evenement

Concert Charles Lamoureux Brussel oktober 1893
Diner Magny
Openbare vergadering Académie Royale Classe des Beaux-Arts 1893
Séance solennelle de rentrée de la Conférence du Jeune Barreau d'Anvers 1893

Titel - krant/tijdschrift

Art moderne, L'
Nieuwe Gids, De
Van Nu en Straks

Titel - lezing

Art libre et l'enseignement de la musique, L'
Evolution morale et la crise pessimiste à la fin du XIXe siècle, L'

Titel - muziek

Lady Macbeth

Titel - toneelstuk

Opleving