<Resultaat 1009 van 1419

>

Waarde de Bom.
Ik zou zoo spoedig mogelijk willen trouwen, want nu ben ik altijd en gestadig ziek, omdat ik nog niet getrouwd ben. Verleden week nog heb ik in zwarten angst gezeten: pijn aan mijne oogen en aan mijn hart; en dat is alleen omdat ik nog niet getrouwd ben.
Zeg eens: in welk ministerie hoekt Victor de la Montagne? Doet hij in 't Binnenlandsche of in ’t Buitenlandsche?...[1] Ziehier: ze zeggen mij: ge komt in 'de Binnenlandsche zaken voor de literlatuur. Maar wanneer? That is the question, gelijk Theokritos zou hebben gezeid![2] En ik ben een beetje haastig, ziet-de-'et? Misschien kan de la Montagne een beetje alachter aan de kerre steken? (Ik word particularist, om plezier te doen aan Vermeylen)[3]
Deel mij, bid ik u, hierover de uiting meê uwer wetenschap: zij kan mij te stade komen (ik schrijf van-der-Palmsch, om plezier te doen aan de Vreeze).[4]
Neen, maar ernstig: als de la Montagne mij kan rugge-steunen, dan is dat zijn plicht, nietwaar? Sta ik niet — aan 't staartje wel is waar! — onder zijne medewerkers? — En Willem mag mij een certifikaat geven dat ik het exempel was mijner mede-studenten, híj-regnanto:[*] dan ben ik zéker benoemd.
Ge verstaat wel, niewaar: ik zou zoo spoedig mogelijk willen trouwen
Uw
Karel van de Woestyne

Annotations

[1] Victor dela Montagne werkte aan het Ministerie van Justitie.
[2] Uiteraard een grap van Van de Woestijne, die verwijst naar de meest beroemde passage uit Shakespeare's Hamlet (III,1). Zie ook de varianten op de grap in brief 58 en brief 241.
[3] Van de Woestijne noemt zichzelf hier 'particularist' omdat hij de gewestelijke variant van het woord 'kar' gebruikt, namelijk 'kerre'.
[4] Van de Woestijne bedoelt J.H. van der Palm en Willem de Vreese.
[*] 'Regnare' (Lat.): regeren. Van de Woestijne wil een losse ablatief (ablativus absolutus) gebruiken ('terwijl hij heerst', 'onder zijn gezag'), maar de werkwoordsvorm 'regnanto' is onbestaande. In de losse ablatief is de zelfstandige uitgang van het participium praesens '-e'. 'Híj-regnante' was hier dus correct geweest.

Register

Naam - persoon

Montagne, Victor dela (° 1854 - ✝ 1915)

Bibliofiel, dichter en vriend van Emmanuel de Bom, die in 1907 zijn twee dichtbundels heeft heruitgegeven. Medestichter van het Tijdschrift voor Boek- en bibliotheekwezen. Hij vervulde verscheidene functies binnen het Ministerie van Justitie, waarvan hij uiteindelijk directeur werd.

Palm, Johannes Hendricus van der (° 1763 - ✝ 1840)

Gereformeerde theoloog, oriëntalist, predikant en staatsman. Hij was hoogleraar oosterse talen en gespecialiseerd in welsprekendheid. Hij gaf aan de Leidse hoogleraar Matthijs Siegenbeek (1774-1854) de opdracht om een uniforme spelling van het Nederlands uit te dokteren. Die spelling (1804) telde drie basisprincipes: 'Schrijf zoo als gij spreekt', '[...] acht geven op de Afleiding' en '[...] acht geven op het Gebruik.' In België kreeg ze een officieel statuut in 1844.

Shakespeare, William (° 1564 - ✝ 1616)

Wellicht de bekendste dichter en toneelschrijver uit de literatuurgeschiedenis.

Theokritos

Griekse dichter die vooral bekend is voor zijn bucolische herderslyriek.

Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)

Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.

Vreese, Willem de (° 1869 - ✝ 1938)

Gentse taalgeleerde, hoogleraar, bibliothecaris en publicist die heel zijn leven ijverde voor een zuivere Nederlandse standaardtaal, het 'ABN'. Hij was medestichter en voorzitter van de Vlaamsgezinde leerlingenkring van het Gentse atheneum, 'De Heremans' Zonen' (1885), waarvan Van de Woestijne in 1892 lid werd.