Facsimile's
Register
Naam - persoon
Aicard, Jean (° Toulon, 1848 - ✝ Parijs, 1921)
Schrijver.
Ontleende zijn thema's vnl. aan het dagelijks leven en aan zijn geboortestreek. Schreef poëzie, toneel (waaronder Le père Lebonnard, 1889, dat in Frankrijk en Italië een successtuk werd) en regionale romans, zoals Le roi de la Camargue (1890), en de zeer populair geworden Maurin des Maures (1908).
Baelden, Hendrik (° Bulskamp, 1851-10-19 - ✝ Antwerpen, 1901-08-12)
Burgerlijk ingenieur en toneelschrijver.
Leerling van het Koninklijk Atheneum in Brugge, waar hij kennismaakte met A.Cornette Sr., wiens intieme vriend hij bleef. Studeerde aan de Gentse universiteit, waar hij lid was van het Taalminnend Studentengenootschap 't Zal Wel Gaan en van 1872 tot 1880 talrijke bijdragen publiceerde in de Gentsche studentenalmanak. Werd in 1881 benoemd tot afdelingsoverste in de technische dienst van de Belgische Spoorwegen te Antwerpen. Was militant vrijzinnig en overtuigd vlaamsgezind.
Werkte mee aan De kleine gazet, waarin hij anti-papistische artikeltjes schreef. Was lid van het Taalverbond en van de Zuid-Nederlandsche Tooneelbond. Zijn literaire oeuvre is beperkt; het bestrijkt slechts dertien jaren (1874-1887). Hoogtepunten hierin zijn de drama's Varli de zanger (1884) en Christina Borluut (1886), beide in verzen.
Titel - krant/tijdschrift
Maandblad Van Het Taalverbond (° 1890 - ✝ 1895)
Op voorstel van H. Langerock (secretaris van de Brusselse groep) werd het Jaarboek van het Taalverbond vervangen door een maandelijks bulletin, waarin gedetailleerd verslag werd uitgebracht over de vergaderingen die in de diverse groepen werden belegd. De administratie berustte bij Fr. van Cuyck. In tegenstelling tot de Jaarboeken bevatten de Maandbladen geen literair gedeelte meer. In plaats daarvan gaf het Taalverbond jaarlijks minstens één werk van een van zijn leden in eigen beheer uit (b.v. Uit het leven door L. Smits en Volksgeneeskunde in Vlaanderen door A. de Cock).
Ons Tooneel (° 1890 - ✝ 1891)
Antwerps weekblad onder redactie van L. Krinkels (hoofdopsteller), E. de Bom en A. Vermeylen. Bracht informatie over de toestand van het toneel in binnen- en buitenland. Naast de drie redacteurs leverden verder nog bijdragen: J. de Bom (onder pseudoniem Zors), J.T. Grein, Panurge (pseudoniem van A. Vermeylen?) en enkele onbekenden (misschien, de redacteurs zelf) die schreven onder de pseudoniemen Ariestark, R. Cavalier, Diecsar Sandor. Van het tijdschrift verschenen zeventien nummers.
Naam - instituut/vereniging
Cercle Artistique, Litteraire Et Scientifique D'anvers (° 1852 - ✝ 1969)
Vereniging op 10 mei 1852 opgericht onder voorzitterschap van J.F. Loos, toenmalig burgemeester, met de bedoeling tegenover de uitgesproken zich 'flamingantisch bewegende' literatoren en kunstenaars een zich - op burgerlijk hoger vlak - manifesterende groepering te vormen die, naast de beoordeling van kunstwerken, de evolutie van de wetenschap in het bereik van het Antwerpse 'society'-leven wou brengen. De 'Cercle' ontplooide al zeer vlug een merkwaardige aktiviteit door o.a. tentoonstellingen en lezingen (o.a. van Multatuli, Mallarmé en Verlaine). Ook Vlaamse manifestaties kwamen, zij het minder veelvuldig, aan de beurt: zo had in 1913 in de 'Cercle' de eerste openbare vergadering van de Vereeniging voor Beschaafde Omgangstaal plaats. Men wenste ook, na het teloorgaan, tijdens de jaren twintig van het Théâtre des Variétés aan de Meir, het Franse boulevardtheater zijn kansen te blijven gunnen. Dit bleek niet erg winstgevend, en in 1964 moest ook het ter hulp gekomen Centre Culturel d'Uccles de pogingen staken; de 'Cercle' werd definitief opgeheven in december 1969. Het archief- en documentatiemateriaal van de Cercle Artistique bevindt zich in het AMVC; de onroerende goederen kwamen in handen van het Antwerps provinciebestuur dat er onder de benaming Arenberg zijn Reizend Volkstheater in onderbracht en van het hele complex een cultureel centrum maakte.
Indextermen
Naam - instituut/vereniging
AMVC LetterenhuisCercle Royal Artistique, Littéraire et Scientifique d'Anvers
Stadsbibliotheek Antwerpen
Taalverbond
Verlatzaal
Naam - persoon
Aicard, JeanBaelden, Hendrik
Bom, Emmanuel de
Brans, Jan Mathijs
Coppée, François
Emants, Marcellus
Farasijn, Edgard
Krinkels, Leopold
Krinkels, Lodewijk
Luyten, Henry
Mont, Pol de
Montagne, Victor dela
Rooses, Max
Swarth, Hélène
Vermeylen, August
Naam - plaats
AmsterdamAntwerpen
Den Haag
Naam - uitgever
Cremer en CoWereldbibliotheek (Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur)
Titel - artikel
Drie Kunstenaars. Henry Luyten, Edgard Farasijn en Johan BransTitel - boek
Adolf van GelreDagwerk voor Vlaanderen
Koning en de lattenzager, De
Rouwviolen
Titel - evenement
Banket Taalverbond Antwerpen 1890Titel - krant/tijdschrift
Gids, DeMaandblad van het Taalverbond
Nederlandsche Dicht- en Kunsthalle
Ons Tooneel