Facsimile's
Register
Naam - persoon
Garnir, Georges Léopold Emile Joseph (° Mons, 1868-04-12 - ✝ Brussel, 1939-12-25)
Schrijver en journalist.
Promoveerde in de rechten aan de Brusselse universiteit. Was medewerker aan L'indépendance belge, Le petit bleu, L'étoile belge en La chronique. Stichtte in 1910 met L.Souguenet en L.Dumont-Wilden het weekblad Pourquoi Pas?. Schreef regionalistische romans (o.m. Les Charneux, 1891) die zich voornamelijk afspelen in de Condroz. Was ook een pittig uitbeelder van het Brusselse volksleven in de trant van L.Courouble. Schreef verder nog toneelstukken en, in samenwerking met L.Malpertuis, succesrijke revues, vol satire op de toenmalige actualiteiten.
Ioteiko, Sofia (° Kiev, 1868 - °)
In 1890 studente natuurwetenschappen aan de ULB.
Dochter van Lucien Ioteiko en Caroline Kurzanska; zuster van de beter bekende Josefa Ioteiko, die doctor in de geneeskunde werd en van 1898 af verbonden was aan het psycho-fysiologisch laboratorium van de ULB. Sofia was afgevaardigde van de afdeling Sociale Wetenschappen en nam als zodanig actief deel aan het universitair conflict bij de opening van het academiejaar 1890-1891.
Smits, Lodewijk (° Heist-op-den-Berg, 1852-03-19 - ✝ Antwerpen, 1911-05-24)
Onderwijzer en antiklerikaal, sterk sociaal voelend, Kempisch schrijver. Studeerde aan de Rijksnormaalschool te Lier waar hij les kreeg van Domien Sleeckx. Vanaf 1873 verbonden aan het gemeentelijk onderwijs te Antwerpen; jarenlang de spil van de Belgische Onderwijzersbond. Werd als schrijver ontdekt door het Taalverbond dat zijn eerste werken uitgaf (Uit het leven 1891 en De boer der Schranse 1892). Leunde in zijn realistische Kempische verhalen aan bij de strekking van I.Teirlinck en R.Stijns' Arm Vlaanderen dat inging tegen de romantisch-idealistische school van H.Conscience. Als zijn beste werk wordt gewoonlijk De bieboeren (1904) genoemd.
Tiberghien, Guillaume (° Brussel, 1819-08-09 - ✝ St.-Joost-ten-Node, 1901-12-28)
Filosoof.
Studeerde aan de Brusselse universiteit: trad in haar dienst in 1846; buitengewoon hoogleraar vanaf 1848; gewoon hoogleraar sedert 1853. Permanent lid van de Raad van Beheer van 1878 tot 1901. Strijdend vrijzinnig wijsgeer, die vulgariserende werken schreef over lekenmo-raal. Verspreidde de ideeën van de Duitse filosoof Karl Christian Friedrich Krause. Doceerde achtereenvolgens archeologie, esthetica, antropologie, moraalfilosofie, geschiedenis van de filosofie, metafysica, logica en psychologie. Schreef o.a. Théorie de l'infini (1846), Logigue de la science de la connaissance (1864), Eléments de la morale universelle (1879), Krause en Spencer (1882).
Vollgraff, johan Christoph (° Den Haag, 1848-01-03 - ✝ Utrecht, 1920-02-06)
Classicus.
Leerling van C.G.Cobet. Was van 1883 tot 1902 hoogleraar aan de Brusselse universiteit waar hij klassieke filologie doceerde en een cursus Historie de la littérature flamande. Werd in 1902, toen hij naar Utrecht ging om er de Leerstoel van hellenist H.van Herwerden over te nemen, te Brussel opgevolgd door zijn leerling E.Boisacq. Schreef o. m. Greek Writers.on. .Roman history (1880) en Les problèmes musicaux d'Aristote (1903; met F.A.Gevaert). Bezorgde uitgaven van Cicero's Pro Caelio (1897) en Plato's Phaadrus (1912).
Titel - krant/tijdschrift
Art Moderne, L' (° 1881 - ✝ 1914)
Brussels artistiek weekblad.
Werd, zoals ook La jeune Belgique, bij Wwe Monnom gedrukt. Opgericht door de advocaat Edmond Picard, die toen werd beschouwd als de geestelijke leider van de Brusselse progressieve jongeren. Samen met Octave Maus, de bezieler van de kunstenaarskring Les XX (1884 - 1893), verdedigde hij in l'Art moderne o.m. het impressionisme en het wagnerisme. Het tijdschrift kan in zekere zin beschouwd worden als een voorbode van Van Nu en Straks: vooral Picards uitspraak dat kunst filosofische gedachte, synthese en leven is, wijst in die richting. Medewerkers waren o.a. C.Lemonnier, E.Verhaeren (die ook in de redactie zat), G. Eekhoud, E. De Molder (later schoonzoon van Fél.Rops) en H. van de Velde.
Maandblad Van Het Taalverbond (° 1890 - ✝ 1895)
Op voorstel van H. Langerock (secretaris van de Brusselse groep) werd het Jaarboek van het Taalverbond vervangen door een maandelijks bulletin, waarin gedetailleerd verslag werd uitgebracht over de vergaderingen die in de diverse groepen werden belegd. De administratie berustte bij Fr. van Cuyck. In tegenstelling tot de Jaarboeken bevatten de Maandbladen geen literair gedeelte meer. In plaats daarvan gaf het Taalverbond jaarlijks minstens één werk van een van zijn leden in eigen beheer uit (b.v. Uit het leven door L. Smits en Volksgeneeskunde in Vlaanderen door A. de Cock).
Ons Tooneel (° 1890 - ✝ 1891)
Antwerps weekblad onder redactie van L. Krinkels (hoofdopsteller), E. de Bom en A. Vermeylen. Bracht informatie over de toestand van het toneel in binnen- en buitenland. Naast de drie redacteurs leverden verder nog bijdragen: J. de Bom (onder pseudoniem Zors), J.T. Grein, Panurge (pseudoniem van A. Vermeylen?) en enkele onbekenden (misschien, de redacteurs zelf) die schreven onder de pseudoniemen Ariestark, R. Cavalier, Diecsar Sandor. Van het tijdschrift verschenen zeventien nummers.
Naam - instituut/vereniging
Théâtre du Parc (° 1782 - °)
Brussels theater.
Bestaat heden nog. Werd van 1879 tot 1892 bestuurd door Fr.Candeilh die de schouwburg een grote faam bezorgde door de Parij se theateractualiteit op de voet te volgen. Onder zijn leiding werd ook onuitgegeven werk gecreëerd van o.m. M.Maeterlinck, O.Mirbeau, H.Kistemaeckers en Th.Hannon. Hij nodigde gezaghebbende Franse acteurs en groepen uit, zoals S.Bernhardt in 1880 en het Théâtre-Libre d'Antoine in de jaren negentig. De eigen groep bracht doorgaans goede komedies, die bij het Brusselse publiek zeer in trek waren.
Theatre-libre (° 1887 - ✝ –, 1896)
Parijs theater.
Werd opgericht door A.Antoine, die vernieuwing wou brengen in het in conventies vastgelopen Parij se schouwburgleven. Het specialiseerde zich in het brengen van niet eerder vertoonde of weinig gekende stukken hetzij van buitenlanders (b.v. Tolstoj, Toergenjev, Ibsen, Strindberg), hetzij van eigen jonge debuterende auteurs of van auteurs uit de naturalistische school, van wie het werk elders niet aan bod kwam. Behalve een afwijkend repertoire, hield Antoine er ook eigen regieopvattingen op na: zo moesten zijn acteurs alle rollen spelen (i.t.t. de officiële theaters waar men typerollen speelde) en moesten hun kostumering, spel en diktie zo natuurgetrouw mogelijk zijn. Het Théâtre-Libre kende onmiddellijk grote bijval. Zijn faam verspreidde zich snel over Europa, zodat nog voor het einde van de eeuw op verschillende plaatsen gelijkaardige theaters werden opgericht, zo o.m. te Berlijn en Zürich (Die Freie Bühne) en te Londen (The Independent Theatre). In 1896 werd het door Antoine zelf omgevormd en herdoopt in Theâtre-Antoine, dat - zij het met meer omzichtigheid en zin voor zakelijk succes - de traditie van het Théâtre-Libre voortzette.
Indextermen
Naam - instituut/vereniging
Algemeen RijksarchiefSenez-Sturbelle
Taalverbond
Théâtre du Parc
Théâtre-Libre d'Antoine
Université Libre de Bruxelles
Naam - persoon
?, Jeanne?, Maria
Barrière, Théodore
Bazoef
Bom, Emmanuel de
Boucherij, Jan
Coster, S. de
Garnir, George
Ioteiko, Josefa
Ioteiko, Sofia
Juvenalis
Kant, Immanuel
Koppen, E.
Krinkels, Lodewijk
Kurzanska, Caroline
Lindo, Mark Prager
Lombard, Jean
Praz, M.
Richepin, Jean
Smits, Lodewijk
Stijns, Reimond
Tiberghien, Guillaume
Tichelen, Paul van
Vermeylen, August
Vollgraff, Johan Christoph
Naam - plaats
AntwerpenBerlijn
Brussel
Elsene
München
New York
Parijs
Naam - uitgever
DTVGruyter, Walter de
Presses de l'Expansion belge, Les
Savine, A.
Sikkel, De
Titel - artikel
Algemeen stemrechtUit Brussel
Titel - boek
Bibliografie van en over Emmanuel de BomBiographie nationale
Byzance
Dekadenter Wagnerismus
Kritik der reinen Vernunft
Liebe, Tod und Teufel. Die schwarze Romantik
Résultats des examens. Enseignement supérieur
Souvenirs d'un revuiste
Verzameld werk
Titel - gedicht
Rimes antimufflistes. Dèche noireTitel - krant/tijdschrift
Art moderne, L'Journal des Etudiants de l'Université de Bruxelles
Maandblad van het Taalverbond
Ons Tooneel
Titel - toneelstuk
Démon du jeu. Comédie en 5 actesJovial. Marchand de cerceuils