<Resultaat 476 van 1419

>

Cher Vieux,
[1]
Terrible horriblement, nous avons mal lu la lettre de Lemmen;[2] il nous dit formellement de renvoyer au plus tôt la goulue et sa soeur à Paris.[3] Nous avons tablé sur la lettre de Toorop, et nous voici propres.
Je télégraphie à Toorop de renvoyer immédiatement la goulue et sa soeur à Toulouse[-]Lautrec.
Je dis donc à Lautrec que fort de la lettre de Toorop (laissant Lemmen à l'ombre) j'ai envoyé la goulue à La Haye.[4]
C'est bien embêtant tout ça et par la cause de ce sauvage.
Max
Veux-tu écrire à Toorop pour lui confirmer mon télégramme qui lui dit d'envoyer la goulue grande vitesse à Lautrec.

Annotations

[1] I.v.m. de datering: zie brief 117ter, noot 1.
[2] Niet teruggevonden. Zie ook brief 117ter, noot 1.
[3] Zie Association pour l'Art. Catalogue de la première exposition annuelle. Anvers-Mai-Juin 1892 (Bruxelles, Imp. Vve Monnom, [1892]). Daarin staat bij de werken van Toulouse-Lautrec o.a. 'La foulue entrant au Moulin-Rouge avec sa soeur' (eigendom van Emile Verhaeren). Zie ook Oeuvre graphique de Toulouse-Lautrec (Les Presses Artistiques, 1951). Daarin is een catalogus van J. Adémar opgenomen, waarin als nr. 6 vermeld staat: 'Au Moulin Rouge. La foulue et sa soeur'. 1892, lithographie en couleurs chez Boussod et Valadon. H.O, 458 X L.O, 347. L.D. 11. Misschien gaat het om hetzelfde werk. Het is echter niet duidelijk wat 'L.D. 11' in de catalogus betekent.
[4] Voor de tentoonstelling van de Haagsche Kunstkring.

Register

Naam - persoon

Elskamp, Max Antoon Maria (° Antwerpen, 1862-05-05 - ✝ Antwerpen, 1931-12-10)

Schrijver. Volkskundige. Stichter van het Volkskundemuseum te Antwerpen.

Lemmen, Georges (° Schaarbeek, 1865-12-26 - ✝ Ukkel, 1916-06-05)

Schilder.

Toorop, Jan (° Purworedjo (Java), 1858-12-20 - ✝ Den Haag, 1928-03-03)

Schilder, tekenaar, graficus, aquarellist en ontwerper.

Verhaeren, Emile (° Sint-Amands, 1855-05-21 - ✝ Rouen, 1916-11-27)

Dichter.

Naam - instituut/vereniging

Haags(ch)e Kunstkring (° 1891 - °)

Nederlandse kunstenaarsvereniging.

In mei 1891 in de geest van het Wagneriaans ideaal opgericht met de bedoeling de beoefenaars van de diverse takken van de kunst bij elkaar te brengen om op die manier bij te dragen tot een onderlinge verrijking en misschien zelfs tot een eenwording van alle kunst. Net zoals bij de Van Nu en Straksbeweging was "Synthese" het kernbegrip waarrond de hele activiteit van de kring opgebouwd werd. De kring stond open voor alle modernismen, zowel in de plastische kunst als in de letterkunde (de eerste Nederlandse Dadabijeenkomst had in januari 1923 in de kunstkring plaats), de toonkunst, de architectuur, de toegepaste kunsten, de film, het toneel en de dans, en trachtte deze ook te stimuleren. Daarnaast werd de traditie niet verwaarloosd en het bevruchtend samengaan van traditie en vernieuwing bleef door de jaren heen kenschetsend voor de kring. De afdeling Fraaie Letteren ging eveneens in 1891 van start onder het voorzitterschap van M.Emants, die erg in de smaak vallende kunstavonden inrichtte, waaraan alle afdelingen hun medewerking verleenden. Vooral onder impuls van J.Toorop, die lid was van de Brusselse avant-gardegroep Les XX, werden in de loop van de jaren negentig enkele bijzonder interessante voordrachtavonden op het getouw gezet, o.m. in 1892 toen niet alleen P.Verlaine maar ook Le Sar Péladan als spreker op het programma stond. De kring, die door de jaren heen steeds een belangrijke artistiek trefpunt bleef, bestaat nog steeds.