Register
Naam - persoon
Haverkorn Van Rijsewijk, Pieter (° Noordwijkerhout, 1839-09-03 - ✝ Renkum, 1919-11-08)
Directeur (sinds 1883) van het Museum Boymans (thans Boymans-Van Beunigen) te Rotterdam. Publiceerde naast vele artikels, voornamelijk over Rotterdamse schilders, De oude Rotterdamsche schouwburg (1882) en Het museum Boymans te Rotterdam (1909).
Moes, Ernest Willem (° Amsterdam, 1864-09-05 - ✝ Amsterdam, 1912-11-30)
Bibliograaf en kunsthistoricus. Studeerde aan de Gemeentelijke Universiteit te Amsterdam, waar hij uitsluitend de colleges volgde van prof. Jorissen. Sedert 1866 adjunct-archivaris te Rotterdam. Van 1903 af directeur van het Rijksprentenkabinet te Amsterdam. Schreef veel historische opstellen over Amsterdam en stelde de bekende Iconographia Batava (1890-1905) op. Werkte ook mee aan De Nederlandsche spectator.
Titel - krant/tijdschrift
Nieuwsblad Voor Den Boekhandel (° 1833 - °)
Weekblad te Amsterdam uitgegeven door de Vereeniging tot Bevordering der Belangen des Boekhandels.
Stond in 1833 onder de redactie van C.Zwaardemaker en werd nadien geredigeerd door o.a. S.L.van Looy en A.S.de Rochemont. Verschijnt nog steeds. De organisatie beschikt over een buitengewoon goed gedocumenteerde bibliotheek.
Ons Tooneel (° 1890 - ✝ 1891)
Antwerps weekblad onder redactie van L. Krinkels (hoofdopsteller), E. de Bom en A. Vermeylen. Bracht informatie over de toestand van het toneel in binnen- en buitenland. Naast de drie redacteurs leverden verder nog bijdragen: J. de Bom (onder pseudoniem Zors), J.T. Grein, Panurge (pseudoniem van A. Vermeylen?) en enkele onbekenden (misschien, de redacteurs zelf) die schreven onder de pseudoniemen Ariestark, R. Cavalier, Diecsar Sandor. Van het tijdschrift verschenen zeventien nummers.
Vrije Kunst
Tijdschrift dat in 1890 werd gepland doch nooit werd uitgegeven. Initiatiefnemer daartoe was P.van Assche. De redactie zou bestaan uit P.van Assche, E.de Bom en A.Vermeylen. De opname van P.de Mont werd in beraad gehouden. Ook C.Buysse en H.Langerock werden uitgenodigd om aan de redactie deel te nemen. Buysse aanvaardde en Langerock weigerde. Als leuzen werden voorgesteld: "Hoogmoedighlic!" en "Volg de vrije bane waarop de vrije geest U leidt!" (Poesjkin). Voor het drukken en uitgeven werd aan X.Havermans (later uitgever van Van Nu en Straks, 1ste reeks), A.Hoste en S.Warendorf (Ned.) gedacht. Het eerste nummer was gepland als dubbelnummer waarin bijdragen zouden voorkomen van A.Vermeylen, P.van Assche, E.de Bom, C.Buysse en H.Bossiers die eveneens deel zou uitmaken van de redactie. Het plan in bovenstaande vorm viel definitief in duigen, toen bleek dat P.van Assche tijdens de onderhandelingen i.v.m. Vrije kunst, zonder de medewerkers hierin te kennen, De vrije vlucht op touw had gezet. A.Vermeylen en E.de Bom werkten nochtans in stilte verder aan Vrije-kunst-plannen: einde 1890 stelden Vermeylen en De Bom een nieuw project op voor de wedergeboorte van Vrije kunst. Hieruit bleek hoe het geplande tijdschrift, hoewel grootser en ruimer opgevat, in het verlengde zou liggen van Jong Vlaanderen en reeds anticipeerde op het latere Van Nu en Straks.
Naam - instituut/vereniging
Cercle Artistique, Litteraire Et Scientifique D'anvers (° 1852 - ✝ 1969)
Vereniging op 10 mei 1852 opgericht onder voorzitterschap van J.F. Loos, toenmalig burgemeester, met de bedoeling tegenover de uitgesproken zich 'flamingantisch bewegende' literatoren en kunstenaars een zich - op burgerlijk hoger vlak - manifesterende groepering te vormen die, naast de beoordeling van kunstwerken, de evolutie van de wetenschap in het bereik van het Antwerpse 'society'-leven wou brengen. De 'Cercle' ontplooide al zeer vlug een merkwaardige aktiviteit door o.a. tentoonstellingen en lezingen (o.a. van Multatuli, Mallarmé en Verlaine). Ook Vlaamse manifestaties kwamen, zij het minder veelvuldig, aan de beurt: zo had in 1913 in de 'Cercle' de eerste openbare vergadering van de Vereeniging voor Beschaafde Omgangstaal plaats. Men wenste ook, na het teloorgaan, tijdens de jaren twintig van het Théâtre des Variétés aan de Meir, het Franse boulevardtheater zijn kansen te blijven gunnen. Dit bleek niet erg winstgevend, en in 1964 moest ook het ter hulp gekomen Centre Culturel d'Uccles de pogingen staken; de 'Cercle' werd definitief opgeheven in december 1969. Het archief- en documentatiemateriaal van de Cercle Artistique bevindt zich in het AMVC; de onroerende goederen kwamen in handen van het Antwerps provinciebestuur dat er onder de benaming Arenberg zijn Reizend Volkstheater in onderbracht en van het hele complex een cultureel centrum maakte.
Rotterdammer Leeskabinet
Naar analogie met de Engelse 'free libraries' in 1859 te Rotterdam gesticht als Vereeniging tot Laarstelling van eene Algemeene Openbare Bibliotheek, met daaraan verbonden een leeskabinet. Aanvankelijk ondergebracht in het Londensch Koffiehuis aan het Westnieuwland; in 1865 werd een eigen gebouw betrokken aan de Gelderschekade. Het leeskabinet bestond uit een eigenlijke bibliotheek van werken met een afzonderlijke afdeling 'romanlectuur' ('circulerende lectuur' genoemd en speciaal voorbehouden voor dames, die slechts sinds 1872 toegelaten werden). Het leeskabinet omvatte ook een debating club.
Tivolischouwburg (rotterdam) (° 1890 - ✝ 1940)
Werd in oktober 1890 geopend en betrokken door het gezelschap J.C.de Vos en W.van Korlaar, dat in navolging van het Parij se Théâtre-Libre ook in Rotterdam een vernieuwing van het toneel nastreefde. Het bracht werk van minder bekende auteurs naast dat van Ibsen, Shakespeare, Multatuli, Nouhuys, Emants, Heyermans en Couperus. Na het afscheid van J.C.de Vos als directeur van het gezelschap in 1895 werd het repertoire lichter van genre. Vanaf 1903 werden in een bijzaal ook films vertoond. Het theater bleef bestaan tot 1940, toen het tijdens het bombardement van Rotterdam vernield werd.
Indextermen
Naam - instituut/vereniging
Cercle Royal Artistique, Littéraire et Scientifique d'AnversMuseum Plantin-Moretus
Rotterdammer Leeskabinet
Sint-Lucasgilde
Tivolischouwburg Rotterdam
Naam - persoon
Bernagie, PieterBoele van Hensbroek, Pieter Andreas Martin
Bom, Emmanuel de
Bredero, Gerbrand Adriaensz
Engelberts, Jan Emilius
Haverkorn van Rijswijck, Pieter
Meulen, R. van der
Moes, Ernest Willem
Mont, Pol de
Nijhoff, Martinus
Ogier, Willem
Plantijn, Christoffel
Robbers, Herman
Stolk, Abraham van
Unger, Johan Hendrik Willem
Vermeylen, August
Vos, Jan Cornelis de
Warendorf, Simon
Zuylen, Willem Jacobus van
Naam - plaats
AmsterdamAntwerpen
Brussel
Den Haag
Rotterdam
Naam - uitgever
Buschmann, J.E.Elsevier
Holkema en Warendorf, Van
Janssens en Zonen
Standaard
Titel - boek
Brinkmans catalogiFladderende vlinders
Geschiedenis van de letterkunde der Nederlanden
In Noord en Zuid
Titel - evenement
Boekwezendag 1890Ogierfeest
Titel - krant/tijdschrift
Nederlandsche Spectator, DeNieuwsblad voor den boekhandel
Ons Tooneel
Vlaamsche School, De
Vrije Kunst
Titel - toneelstuk
Belachelijk misverstand ofte boeregeck, 'tMoortje
Studenteleven, Het